18 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Coreea de Sud, China şi Japonia şi-au exprimat marţi îngrijorarea faţă de anunţul Coreii de Nord privind intenţia de a reporni reactorul nuclear de la Yongbyon, care a fost închis în 2007 în urma unui acord în cadrul negocierilor în format de şase, relatează Xinhua, Kyodo şi AFP.
Ministerul sud-coreean de Externe a precizat că repornirea reactorului nuclear de la Yongbyon ar fi „profund regretabilă”.
"Am urmărit relatarea (n.r. - agenţiei nord-coreene de presă KCNA). Ar fi profund regretabil dacă informaţiile ar fi adevărate", a declarat, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al ministerului. El a făcut apel la Coreea de Nord „să-şi respecte promisiunile făcute în trecut şi să susţină denuclearizarea Peninsulei Coreene”, adăugând că Seulul va continua să urmărească îndeaproape cum evoluează lucrurile.
China şi-a exprimat la rândul ei „regretul” şi a făcut apel la „reţinere” în urma anunţului Phenianului.
"Am luat notă de anunţul Coreii de Nord şi ne exprimăm regretul", a declarat Hong Lei, purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze. "Facem apel la toate părţile implicate să-şi păstreze calmul şi să dea dovadă de reţinere", a adăugat el.
Japonia şi-a exprimat de asemenea „îngrijorarea profundă” faţă de anunţul privind redeschiderea reactorului nuclear de la Yongbyon.
Coreea de Nord şi-a anunţat marţi intenţia de a reporni un reactor nuclear închis în 2007 şi a lăsat să se înţeleagă că ar putea relua îmbogăţirea uraniului în scopuri militare, într-un context extrem de tensionat cu SUA şi Coreea de Sud.
Phenianul a precizat că va „recondiţiona şi reporni” toate instalaţiile de la complexul său nuclear de la Yongbyon, printre care o unitate de îmbogăţire a uraniului şi un reactor de cinci megawaţi.
Acest reactor a fost singura sursă de plutoniu pentru programul nuclear militar al Nordului, care mai dispune încă de capacitatea de a produce între patru şi opt bombe atomice.
Reactorul fusese închis în 2007 în conformitate cu un acord încheiat în cadrul negocierilor în format de şase (China, SUA, Japonia, Rusia şi cele două Corei” privind programul nuclear al Phenianului.
Decizia este conformă cu dorinţa Phenianului „de a-şi întări arsenalul nuclear deopotrivă calitativ şi cantitativ” şi este necesară pentru a rezolva „gravele” lipsuri de electricitate, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului general pentru energie atomică din Coreea de Nord, citat de agenţia oficială de presă a regimului comunist, KCNA.
Putere nucleară militară de la primul său test în 2006, Coreea de Nord a acceptat în 2007 să-şi întrerupă activităţile atomice în schimbul unui ajutor economic şi a unor garanţii de securitate.
Procesul părea pe drumul cel bun de la dezactivarea complexului de la Yongbyon în iulie 2007 şi demolarea turnului său de răcire în iunie 2008, notează AFP. Însă Phenianul a refuzat întotdeauna inspecţiile la instalaţiile sale nucleare, iar în decembrie 2008 s-a retras din „negocierile în şase” privind programul său nuclear.
În 2010, regimul a dezvăluit unor oameni de ştiinţă americani că lucrează la construcţia unui reactor nuclear, oficial în scopuri civile, cu uraniu îmbogăţit.
Coreea de Nord a testat trei bombe nucleare din 2006, atrăgându-şi de fiecare dată criticile comunităţii internaţionale. Phenianul lăsase de înţeles în februarie 2012 că intenţionează să-şi suspende programele nucleare şi testele cu rachetă după un acord cu SUA privind ajutoarele alimentare.
Însă acest acord a luat sfârşit rapid după un tir ratat cu rachetă la 13 aprilie, care a fost, conform experţilor, un tir de rachetă balistică sub acoperire.
Anunţul de marţi al Coreii de Nord survine în contextul în care Phenianul este angajat într-un război al declaraţiilor cu Washingtonul şi Seulul, ameninţând că va lansa atacuri cu rachete asupra SUA şi că va invada Coreea de Sud.


Articole înrudite