24 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
El Nino va dura până în aprilie 2024, favorizând temperaturi record (OMM)
El Nino va dura până în aprilie 2024, favorizând temperaturi record (OMM)

Tiparul climatic El Nino în curs de desfăşurare va dura cel puţin până în aprilie 2024, a anunţat miercuri Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), ceea ce va conduce la creşterea temperaturilor într-un an care este deja pe cale să devină cel mai călduros înregistrat vreodată, transmite Reuters.
OMM a anunţat că există o probabilitate de 90% ca acest fenomen, care se produce în mod natural, să continue până la sfârşitul iernii din emisfera nordică, după o proiecţie similară realizată luna trecută de un serviciu de meteorologie al guvernului american.
El Nino reprezintă o încălzire a temperaturilor de la suprafaţa apei Oceanului Pacific central şi estic şi poate provoca fenomene meteorologice extreme, de la incendii forestiere la cicloane tropicale şi perioade prelungi de secetă.
Fenomenul provoacă deja calamităţi pe tot globul, iar mizele ar urma să fie mai mari pentru pieţele emergente, mai expuse la fluctuaţiile preţurilor la alimente şi energie.
OMM a precizat în acelaşi comunicat că 2023 este pe cale să devină cel mai călduros an înregistrat vreodată. Precedentul an record a fost în 2016, ca urmare a unui fenomen El Nino deosebit de puternic, produs în mod natural, şi a impactului încălzirii induse de arderea combustibililor fosili, notează Agerpres.

Articole similare: Octombrie 2023, cea mai călduroasă lună octombrie la nivel mondial, al cincilea record lunar consecutiv


Articole înrudite