18 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Liderul nord-coreean Kim Jong-un a dat ordin vineri să se facă pregătiri pentru atacuri cu rachete strategice împotriva continentului american şi a bazelor Statelor Unite în Pacific, acesta fiind un nou episod al războiului "psihologic" declanşat de nord-coreeni în urmă cu câteva luni.
Potrivit unei surse militare sud-coreene, citată vineri de agenţia sud-coreeană Yonhap, "o intensificare clară" a unor mişcări de vehicule şi persoane a fost detectată la instalaţii nord-coreene de lansare de rachete. Ordinul lui Kim Jong-un este un răspuns direct la manevrele SUA din Coreea de Sud. Joi, două bombardiere americane ce nu pot fi detectate pe radar, de tip B-2, cu capacitate nucleară, au efectuat o misiune de antrenament în spaţiul aerian sud-coreean.
În cazul unei provocări "nesăbuite" din partea americanilor, forţele nord-coreene "trebuie să lovească fără milă continentul american (...), bazele militare din Pacific, inclusiv Hawaii şi Guam, şi pe cele care se află în Coreea de Sud", a declarat Kim Jong-un, citat de agenţia oficială KCNA.
Puţini cred în riscul unui atac iniţiat de Coreea de Nord, deşi experienţa şi raţiunea lui Kim Jong-un au fost puse la îndoială după recentele teste de rachetă şi nuclear, precum şi după anularea armistiţiului cu Coreea de Sud şi retorica belicoasă, neobişnuită chiar şi pentru standardele Phenianului. Totuşi, strategii militari se pregătesc pentru orice eventualitate, iar cetăţenii sud-coreeni cred că este posibil un nou conflict. Analiştii se tem că un atac limitat din Nord ar provoca un răspuns al Seului, generând o spirală a escaladărilor şi temutul "mare război".
Comparând situaţia militară şi arsenalul celor două Corei, se poate observa că Kim Jung-un are la dispoziţie 1,1 milioane de militari, aproape dublul celor 640.000 ai Coreei de Sud şi celor 28.000 de militari americani staţionaţi în Coreea. În plus, analiştii susţin că nord-coreeni au două atuuri: forţele speciale şi artileria. În cazul forţelor speciale, Coreea Nord se poate baza pe 120.000 de militari antrenaţi în forţele speciale, în timp ce sud-coreeni au doar 4.500. Şi în ceea ce priveşte tancurile şi vehiculele armate, nord-coreeni stau mai bine din punct de vedere al cifrelor, Coreea de Sud având în schimb mai multe elicoptere şi forţă navală militară mai puternică.
Pe de altă parte, mulţi analişti susţin că armata nord-coreeană este decrepită - nu are combustibil, are echipamente învechite, unii soldaţi sunt subnutriţi.
Site-ul www.news.com.au realizează o comparaţie între situaţia militară a celor două Corei şi a dispozitivului american staţionat în Coreea de Sud.
Planul de atac al lui Kim Jong-un asupra SUA
Presa nord-coreeană a publicat vineri, în mod accidental sau poate voit, două fotografii în care apar hărţi ce dezvăluie atât planuri de lovituri asupra teritoriului american, cât şi detalii despre forţele militare ale Phenianului. Agenţia oficială nord-coreeană KCNA a publicat două fotografii pentru ilustrarea unei reuniuni de urgenţă convocate în noaptea de joi spre vineri de către liderul Kim Jong-un. Acesta apare aşezat la birou, în ceea ce pare o sală de comandament al operaţiunilor militare. În plan secund apare o hartă intitulată "Plan de lovituri ale forţelor strategice pe continentul american". Linii par să traseze traiectorii ale unor rachete către Statele Unite. În aceste fotografii apare un ecran amplu, tot în plan secund, care enumeră forţele navale ale ţării, şi anume "submarine - 40, nave de debarcare - 13, nave pentru depistarea şi distrugerea minelor subacvatice - 6".
"Nu cred să fie o eroare", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Apărării. "Eu cred că acest lucru a fost făcut public în mod intenţionat, fără îndoială pentru a deforma faptele privind puterea militară a (Coreei de) Nord", a apreciat el.
Experţi pentru Coreea de Nord apeciază că această ţară este departe de a stăpâni tehnologia care permite lansarea de rachete cu rază lungă de acţiune, în pofida lansării cu succes, în decembrie, a unei rachete cu rază lungă de acţiune pentru plasarea unui satelit pe orbită. Rachetele pe care Phenianul le deţine în prezent nu au capacitatea să atingă baze militare americane în Pacific, pe insulele Guam şi Hawaii, şi cu atât mai puţin pe continentul american, potrivit unor experţi.
China îndeamnă la eforturi în vederea reducerii tensiunilor în Coreea
China a îndemnat vineri la "eforturi comune" în vederea reducerii tensiunilor în Peninsula Coreeană, în urma pregătirilor ordonate de numărul unu al regimului de la Phenian, Kim Jong-un, privind lovituri cu rachete împotriva continentului american. "Îndemnăm părţile vizate să depună eforturi în vederea destinderii situaţiei", a declarat Hong Lei, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, într-o conferinţă de presă obişnuită, la Beijing. "Pacea şi stabilitatea în Peninsula Coreea servesc interesul comun", a adăugat Hong Lei.
China este singurul aliat al Coreei de Nord şi cel mai important partener comercial al acesteia, care furnizează Phenianului resurse energetice indispensabile economiei sale. Însă Beijingul a votat în Consiliul de Securitate al ONU în favoarea consolidării sancţiunilor împotriva Phenianului, după al treilea test nuclear efectuat în această ţară luna trecută.


Articole înrudite