14 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Irakul a devenit acţionar la BERD
Irakul a devenit acţionar la BERD

Irakul a devenit joi cel de-al 74-lea acţionar al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), în timp ce Ghana şi Senegal au depus o solicitare pentru a se alătura instituţiei financiare internaţionale, transmite Reuters.
Irakul a depus cererea iniţială de a se alătura BERD în luna aprilie 2018, iar Consiliul guvernatorilor a aprobat statul de membru în luna octombrie 2020. Procesul de a deveni acţionar la BERD este acum finalizat.
În calitate de acţionar al BERD, Irakul poate solicita să devină o economie care beneficiază de finanţarea şi sprijinul BERD. Însă o astfel de solicitare va fi analizată de acţionarii băncii într-un proces separat.
"Atunci când va veni timpul, suntem încântaţi să începem să lucrăm cu Irakul, folosindu-ne expertiza pentru a-i dezvolta economia", a declarat preşedintele BERD, Odile Renaud-Basso. Aceasta a precizat că Ghana şi Senegal au solicitat să se alăture instituţiei financiare internaţionale.
În prezent, BERD are printre acţionari 72 de state, precum şi Uniunea Europeană şi Banca Europeană de Investiţii.
Miercuri, Consiliul director de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a recomandat Consiliul Guvernatorilor BERD să aprobe o majorare a capitalului cu patru miliarde de euro, pentru a permite instituţiei financiare să îşi crească finanţarea oferită Ucrainei. Dacă guvernatorii vor aproba propunerea venită de la Consiliul director, aceasta va fi a treia majorare de capital din istoria BERD, după deciziile similare din 1996 şi 2010.
BERD este unul dintre principalii investitori instituţionali din România. Până în prezent, BERD a investit 10,5 miliarde de euro prin 515 proiecte în România, concentrându-se pe finanţarea infrastructurii şi dezvoltare sectorului privat şi a pieţelor de capital, notează Agerpres.


Articole înrudite