15 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Uniunea Europeană continuă negocierile pentru a primi noi membri. Marţi au început la Bruxelles negocierile pentru integrarea  Islandei, iar Turcia pare a face şi ea un pas înainte. În Islanda persistă întrebările în ceea ce priveşte voinţa de integrare a insulei şi va avea loc un referendum. Turcia are acum certitudinea unui aliat puternic - Marea Britanie. Reykjavik speră să se alăture Uniunii în 2012, dar are nevoie de adeziunea a 300.000 de cetăţeni, iar sondajele de opinie arată că majoritatea islandezilor refuză integrarea. "Trebuie să vrei să intri în Europa. N-o să forţăm pe nimeni şi nu Uniunea Europeană trebuie să convingă poporul islandez", a subliniat Secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche. Europenii au încă vii în amintire refuzurile Norvegiei din 1972 şi 1994 şi refuzul Elveţiei de a se integra în Spaţiul Economic European în 1992. Ultimul sondaj arată că două treimi dintre norvegieni se opun aderării la Uniunea Europenă, iar euroscepticismul locuitorilor (4,5 milioane) bogatei ţări scandinave s-a intensificat semnificativ în ultimele luni, alimentat de criza economică ce a afectat UE şi de tensiunile apărute între ţările membre.
Islanda şi-a depus candidatura la Uniunea europeană pe 16 iulie 2009 cu un interes clar-  să adopte moneda unică  şi să beneficieze de protecţia zonei euro. În momentul de vârf al crizei economice şi financiare, ideea adeziunii a părut mai întâi să convingă islandezii. Atunci însă când a fost vorba de a-i despăgubi pe britanicii şi olandezii care au fost victime ale naufragiului băncii islandeze Icesave, 93,3% din populaţie a refuzat acordul de indemnizaţie. Decizia islandezilor a pus la distanţă un pic ţările UE, iar guvernele nu înţeleg dorinţa Comisiei Europene de a forţa nota. "suntem foarte favorabili adeziunii Islandei, dar pe acelaşi nivel cu celelate ţări, nu mai repede şi nu mai uşor, mai ales faţă de ţările din Balcani",  a avertizat Lellouche.
Negocierile se vor desfăşura pe 15 capitole şi se anunţă problematice în domeniile agriculturii şi pescuitului. Şi problema băncii Icesave este delicată. Londra şi Haga au decis să-şi despăgubească singure cetăţenii, dar aşteaptă să primească bani de la Islanda. Dacă vor fi rezolvate aceste proble, insula poate deveni al 29-lea stat membru al Uniunii Europene, după Croaţia, care ar trebui să se alăture blocului în 2011 sau la începutul lui 2012.

Lobby englezesc pentru Turcia

O altă ţară cu aspiraţii europene, Turcia, a primit asigurări că va fi susţinută la masa negocierilor de către Marea Britanie.Turcia a început negocierile cu Uniunea Europeană în 2005, dar nu pare a avea şanse de aderare în următorii zece ani, în special din cauza opoziţiei unor ţări precum Franţa. Doar 11 din cele 35 de capitole au fost abordate în cinci ani, dintre care unul singur a fost închis.
Premierul britanic David Cameron a spus că se va lupta pentru ca Turcia să devină o mare putere europeană. "Când mă gândesc la ce a făcut Turcia ca aliat al NATO şi la ce face astăzi în Afganistan alături de aliaţii europeni, mă deranjează că progresele în privinţa statutului de membru sunt atât de frustrante , a declarat Cameron într-o vizită oficială la aAnkara.
Descriindu-se ca fiind cel mai mare avocat al unie mai mari influenţe turceşti în Europa, Cameron a spus că cei care se opun aderării, fie au interesul de a proteja pe altcineva, fie sunt conduşi de naţionalism şi prejudicii. El a subliniat şi rolul vital al Turciei în regiune, prin încercarea de a stabili o cooperare politică şi economică stabilă cu Afganistanul şi prin încurajarea relaţiilor dintre Israel şi lumea arabă

Articole înrudite