18 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Impactul conflictului din Siria s-ar putea întinde pe generaţii şi ar putea submina securitatea în întreg Orientul Mijlociu, a avertizat comisia de anchetă a ONU asupra violenţelor din această ţară, într-un raport care denunţă escaladarea conflictului şi acuză ambele părţi - forţele guvernamentale şi rebelii - de crime de război, relatează AFP.
"Este timpul să lăsăm locul justiţiei, noi sugerăm Curtea Penală Internaţională (CPI)", a declarat luni, la Geneva, Carla del Ponte, membră a comisiei independente de anchetă create în 2011. "Nu putem decide noi înşine sesizarea justiţiei internaţionale, dar facem presiuni asupra comunităţii internaţionale pentru a acţiona", a adăugat fostul procuror-şef al Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPI).
"Situaţia a continuat să se deterioreze" faţă de momentul publicării primului raport al comisiei, august 2012, iar "conflictul a devenit tot mai sectar, cu operaţiuni din ce în ce mai radicale şi mai militarizate", se spune în documentul de 131 de pagini prezentat luni.
Majoritatea rebelilor sunt musulmani sunniţi, în timp ce persoanele din fruntea regimului şi susţinătorii lor fac parte din comunitatea alawită, o ramură a islamului şiit.
"Forţele guvernamentale, ca şi miliţiile aliate au comis crime împotriva umanităţii, omoruri, acte de tortură, violuri, şi sunt responsabile de dispariţii forţate şi de alte acţiuni inumane", precizează raportul, care îi acuză însă, în mod similar, şi pe rebeli de "crime de război, omoruri, tortură, luări de ostatici, atacuri de bunuri protejate" şi de punerea în pericol a civililor, prin atacarea unor " obiective militare în mijlocul zonelor civile".
"Ambele părţi au încălcat reglementările internaţionale privind drepturile copiilor, folosindu-i ca soldaţi", denunţă documentul, adăugând că tabăra guvernamentală rămâne principala responsabilă de atrocităţile menţionate în raport.
Mandatul actual al comisiei se încheie în luna martie, prin predarea către Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Navanethem Pillay, a unei liste confidenţiale de persoane şi unităţi considerate responsabile de atrocităţi, astfel încât să poată fi pusă în mişcare maşinăria judiciară internaţională.
"Găsirea vinovaţilor de cele două părţi este imperativă", subliniază raportul, în legătură cu acest subiect dna Del Ponte precizând că lista, secretă şi destinată autorităţilor judiciare, îi identifică pe "autorii de rang înalt ai acestor crime, pe care /le/ decid, organizează şi planifică".
Raportul prezentat luni are la bază 450 de interviuri realizate de comisie, care nu a primit niciodată permisiunea de a se deplasa în Siria, unde spirala violenţelor s-a amplificat constant.
Potrivit cifrelor ONU, războiul civil din Siria a costat până acum peste 70.000 de vieţi.

Articole înrudite