TikTok, una dintre cele mai utilizate aplicaţii de social media la nivel global, este din nou în centrul unui scandal major legat de protecţia datelor. Autoritatea pentru protecţia datelor din Irlanda (DPC) a anunţat pe 2 mai o amendă record de 530 de milioane de euro pentru compania chineză, acuzată că a stocat, în mod necorespunzător, datele personale ale utilizatorilor din Europa pe servere aflate în China.
Aceasta este prima dată când TikTok recunoaşte oficial că datele europenilor au fost păstrate temporar în China. Totuşi, compania susţine că informaţiile nu au fost transmise autorităţilor de la Beijing: „Nu am primit niciodată solicitări de acces din partea guvernului chinez şi nu am oferit datele utilizatorilor europeni”, a precizat TikTok într-un comunicat.
Conform declaraţiilor oficiale, această stocare ar fi avut loc în urma unui „incident tehnic” din februarie 2025, între timp remediat. În mod normal, datele ar fi trebuit să fie procesate şi păstrate exclusiv în centrele din Norvegia şi Irlanda, prin iniţiativa numită „Proiectul Clover”. Însă DPC susţine că platforma nu a reuşit să garanteze protejarea acestor date faţă de eventualele ingerinţe ale statului chinez.
China impune reguli stricte de securitate naţională care permit autorităţilor accesul la datele colectate de companii locale, inclusiv ByteDance, firma-mamă a TikTok. DPC consideră că TikTok s-a îndepărtat considerabil de standardele europene şi a cerut suspendarea oricărui transfer de date către China în termen de şase luni.
Acest scandal amplifică tensiunile deja existente între Occident şi Beijing în sfera digitală. SUA şi UE analizează atent practicile TikTok în ceea ce priveşte colectarea şi gestionarea datelor. În Statele Unite, Congresul a adoptat o lege prin care ByteDance este obligată să vândă TikTok până la 19 ianuarie 2025, sub suspiciunea că aplicaţia ar putea fi folosită ca instrument de spionaj de către Partidul Comunist Chinez.
Acuzaţiile sunt susţinute de declaraţii ale unor foşti angajaţi ai companiei, care au dezvăluit colectarea de opinii sensibile privind religia, avortul şi alte subiecte, precum şi accesări de date direct din Beijing.
În Europa, autorităţile devin din ce în ce mai vigilente. Comisia Europeană, Parlamentul European şi Consiliul UE au interzis TikTok pe telefoanele de serviciu ale angajaţilor. Franţa a impus restricţii similare, iar Senatul francez a propus chiar interzicerea completă a aplicaţiei. În plus, o anchetă europeană lansată în 2024 investighează protecţia minorilor pe platformă, în special după apariţia versiunii TikTok Lite, criticată pentru caracterul său excesiv de adictiv.
Deşi contestă amenda, TikTok se află sub o presiune fără precedent în Occident. Oficialii companiei afirmă că respectă legislaţia europeană şi că nu colaborează cu autorităţile chineze. Totuşi, pentru experţi în securitate cibernetică, simplul fapt că datele europenilor au fost stocate, chiar şi temporar, pe servere din China ridică semne de întrebare serioase şi are potenţialul de a escalada tensiunile geopolitice.