10 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Tot mai multe ţări interzic discret exporturile de computere cuantice
Tot mai multe ţări interzic discret exporturile de computere cuantice

Desfăşurate în secret, analizele de risc şi consultările avute cu specialişti în domeniu determină guvernele lumii să implementeze în mod coordonat un mecanism strict de control asupra exporturilor de computere cuantice şi componente pentru acestea. Simultan, refuzând să dezvăluie raţiunea ştiinţifică din spatele acestor reglementări care folosesc exprimări şi termeni foarte specifici.
Regatul Unit este una dintre primele ţări care au interzis exportul de computere cuantice cu 34 sau mai mulţi biţi cuantici (sau qubiţi) şi rate de eroare sub un anumit prag.
Iniţiativa aparent modelată după abordarea folosită de SUA pentru restricţionarea accesului Chinei la soluţii de accelerare AI pare să vizeze îngrădirea accesului la computere quantice care depăşesc un anumit plafon în privinţa complexităţii/puterii de procesare. Însă guvernul Regatului Unit nu spune asta în mod expres, contribuind astfel la speculaţii pe tema progreselor făcute în secret pe domeniul calculatoarelor cuantice.
Spre exemplu, o solicitare pentru clarificări venită din partea publicaţiei New Scientist a fost respinsă din motive de securitate naţională. Franţa a introdus, de asemenea, controale la export cu aceleaşi specificaţii privind numerele de qubit şi ratele de eroare, ca şi Spania şi Olanda. Limitele anunţate în mod identic de către statele europene ar putea indica o reglementare la nivelul Uniunii Europene, dar o astfel de discuţie nu a fost purtată la nivelul Comisiei Europene. Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat pentru New Scientist că membrii UE sunt liberi să adopte măsuri naţionale, mai degrabă decât cele la nivel de bloc, pentru restricţiile la export. În fond, dacă România nu se numără printre producătorii de computere cuantice, atunci de ce ar exista nevoie de controale pe exportul a ceva ce nu avem.
New Scientist a contactat oficiali guvernamentali a zeci de naţiuni, întrebând care este baza ştiinţifică pentru aceste măsuri legislative privind exporturile de computere cuantice. Dar din nou, răspunsurile primite au fost evazive, admiţând doar că anumite discuţii au fost purtate în secret, pe criterii de protejare a securităţii naţionale.
Între timp, Google a dezvăluit un computer cuantic cu 70 de qubiţi şi bazat pe o arhitectură mai eficientă, compania americană descriindu-l ca fiind de 241 milioane de ori mai robust decât modelul anterior cu 53 de qubiţi. Ce înseamnă asta în termeni de performanţă este dificil de spus, viteza la executarea anumitor operaţiuni reprezentând doar o faţetă a problemei, alte criterii precum complexitatea şi tipul de operaţiuni suportate diferind de la un computer la altul. Deoarece fiecare qubit poate exista într-o stare de zero, unu sau ambele simultan, capacitatea de stocare şi procesare a acestui nivel de informaţii cuantice este o realizare pe care nici cel mai rapid computer clasic (sistem binar) nu o poate egala, relatează Zona IT.


Articole înrudite