22 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Traficul de date mobile în Europa se va tripla până în 2028
Traficul de date mobile în Europa se va tripla până în 2028

Traficul de date mobile în Europa se va tripla până în 2028, stimulat de adoptarea 5G şi migraţia spre 4G, care continuă să pună presiuni asupra operatorilor să facă investiţii în reţele, a estimat zilele trecute Asociaţia Mondială a Operatorilor (GSMA), transmite Reuters.
GSMA, care aduce laolaltă peste 1.000 de operatori de telefonie mobilă şi firme, susţine că abonaţii la 5G sunt interesaţi de adăugarea de servicii în bandă largă şi conţinut la contractele lor de telefonie mobilă, pe măsură ce creşte cererea de jocuri de calitate ridicată, realitate extinsă şi conţinut video.
Potrivit estimărilor GSMA, în Europa Occidentală traficul de date pe smartphone va creşte până la 56 de Gigabytes (GB) pe lună în 2028, comparativ cu 20 de GB anul trecut. În Europa Centrală şi de Est va creşte până la 37 GB pe lună în 2028, de la 14 GB pe lună în 2022.
În raportul său anual, GSMA precizează că avansul cererii pentru trafic de date pe smartphone îi va obliga pe operatori să continuă să investească în reţelele lor mobile. Aceştia sunt aşteptaţi să cheltuie mai mult de 198 de miliarde de euro până în 2030 pentru a-şi moderniza reţelele.
Grupurile europene de telecomunicaţii, inclusiv Orange, Telefonica şi Telecom Italia, cer de mai mulţi ani ca giganţii din tehnologie, precum Alphabet, Meta, Netflix, Microsoft şi Amazon, să contribuie şi ei la introducerea 5G şi Internetului în bandă largă, pentru că ei sunt responsabili de o mare parte din traficul pe Internet. Însă, cel mai probabil vor trebui să aştepte până în 2025, pentru ca următoarea Comisie Europeană să decidă dacă va propune reguli în acest sens, au declarat în luna octombrie mai multe surse pentru Reuters.
"Suntem încurajaţi să vedem că decidenţii europeni se trezesc acum la realitate şi examinează posibilitatea unor schimbări semnificative de politică în domenii precum consolidare, armonizarea spectrului şi crearea unor modele echitabile de investiţii pentru infrastructură", a declarat preşedintele pentru Europa de la GSMA, Daniel Pataki.
Peste 460 de milioane de europeni, sau 85% din populaţia continentului, erau conectaţi la internet mobil în 2022, potrivit GSMA, notează Agerpres.


Articole înrudite