29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Anul Calului albastru sau verde de Lemn
Anul Calului albastru sau verde de Lemn

La 31 ianuarie 2014, începe, potrivit calendarului chinezesc, Anul Calului albastru sau verde de Lemn. Chinezii, aproximativ două miliarde de persoane, de pe întreg globul, vor sărbători cu focuri de artificii, veşminte roşii şi mâncăruri specifice Anul Nou Chinezesc, care mai este denumit şi "Sărbătoarea Primăverii". Anul Calului albastru sau verde de Lemn este 4712 conform calendarului chinezesc şi se va încheia la 18 februarie 2015. 2014 este numărul 31 din ciclul chinezesc de 60 de ani numit Chia Wu şi descris ca fiind "Calul în nori".

Ce spun astrele

Astrologii spun că cele două cuvinte cheie ale lui 2014 sunt emotivitatea şi aventurismul. Anul Calului este un an prielnic pentru acţiuni concrete şi pentru cei care leagă prietenii şi se căsătoresc. Oamenii pot descoperi că dispun de abilităţi extraordinare şi pot lua decizii neobişnuite, dar eficiente.
Compasiunea este şi ea una dintre principalele caracteristici. Dorinţa de a sări în ajutorul celor care nu pot să se apere singuri, care nu pot lupta pentru ei înşişi, va defini anul care abia începe. Evenimentele caritabile şi proiectele umanitare nu vor lipsi de pe agendă.
Calul, fiind un mare iubitor de libertate, nevoia de independenţă se va manifesta foarte puternic. Curajul, determinarea de a dobândi libertatea nu vor cunoaşte limite. Succesul va veni prin muncă, iar la unii, prin eforturi deosebite. În Anul Calului nu se admit trişorii, nici în viaţa personală, nici în profesie.
Culorile albastru şi verde vor fi şi ele purtătoare de noroc. Elementul Lemn este asociat cu forţele naturale şi va ajuta în depăşirea obstacolelor.
De un noroc incredibil vor avea parte persoanele creative, care vor găsi soluţii cu totul neaşteptate pentru rezolvarea celor mai dificile situaţii.
Este un an excelent pentru afaceri, pentru improvizaţii, artificii şi invenţii.
Favorizaţii acestui an vor fi, înaintea tuturor, persoanele născute în zodia Calului, însă toate zodiile sunt sfătuite să acorde mai multă atenţie părţii spirituale a vieţii.
În zodiacul chinezesc, Calul reprezintă simbolul fericirii supreme. Această zodie este dominată de vivacitatea, loialitatea şi eleganţa unui animal de rasă, dar şi cu o nerăbdare copilărească. Calul are un caracter destul de imprevizibil, un simţ deosebit pentru dreptate, este foarte înţelept şi intuitiv. Este un luptător pentru dreptate, dar nu este răzbunător. Nu îi place să stea într-un loc: mişcarea continuă îl animă, dar preferă să ocolească obstacolele decât să sară peste ele. Spiritul dinamic al Calului nu cunoaşte pauze. Nu-i place să piardă timpul sau să lenevească, dar nici planurile pe termen lung nu-l atrag, pentru că îşi pierde repede motivaţia. În general, nu prea are încredere în sine.
Cei născuţi în zodia Calului sunt persoane productive, entuziaste, amuzante, talentate, agreabile, silitoare, generoase, sociabile, autonome, cu o gândire solidă, curioase, convingătoare şi logice. Dar pot fi şi obraznice, fără scrupule, schimbătoare, oportuniste, indiscrete. Pasiunea este singura emoţie care îi poate anihila cruzimea. Caii progresează lin şi aceasta este, pentru ei, o a doua natură.
Semnul calului sugerează succesul ca aventurier, om de ştiinţă, poet sau politician.
Personalităţi din zodia Calului născute la noi: Camil Petrescu, Adrian Pintea, Alecu Ivan Ghilia, Ana Blandiana, Gabriel Liiceanu, Horia Arama, Ion Caramitru, Marcel Chirnoaga, Nicolae Ceauşescu, Radu Beligan, Sergiu Nicolaescu, Şerban Foartă, Vasile Andru.
Personalităţi din zodia Calului născute pe mapamond: Frédéric Chopin, Ella Fitzgerald, Ingmar Bergman, Aretha Franklin, Barbara Streisand, Cindy Crawford, Joanne Woodward, Rowan Atkinson, Ellen Barkin, Emir Kusturica, Sean Connery, Kevin Costner, James Dean, Clint Eastwood, Linda Evans, Gene Hackman, Halle Berry, Harrison Ford, Rita Hayworth, Denzel Washington, Oprah Winfrey, Paul McCartney, Janet Jackson, Paul McCartney, John Travolta, Michael York, Neil Armstrong, Sir Isaac Newton, Angela Merkel, Francois Hollande, Victor Iuşcenko, Jackie Chan, Gottlieb Daimler, Ray Charles, Robin Wright Penn, Sean Connery, Stephen Hawking, Vladimir Bukovski.

Calendarul chinezesc

În calendarul chinezesc, fiecare an este reprezentat de unul dintre cele 12 animale care alcătuiesc un ciclu calendaristic: şobolanul, boul, tigrul, iepurele, dragonul, şarpele, calul, capra, maimuţa, cocoşul, câinele şi porcul. Fiecărui semn i se asociază, pe rând, şi unul dintre cele cinci elemente fundamentale ale universului: lemnul, focul, pământul, metalul, apa. Un tur complet al calendarului înseamnă cinci cicluri a câte 12 ani, adică 60 de ani.
Calendarul se bazează pe observaţii astronomice asupra fazelor lunii. Explicaţia folosirii denumirii unor animale pentru desemnarea anilor se află tot pe tărâmul legendei. Se spune că, înainte de a părăsi pământul, Buddha a invitat toate animalele pentru a-şi lua rămas bun de la acestea. Din nefericire, doar 12 şi-au făcut apariţia, iar, în semn de recunoştinţă, Buddha a decis ca fiecare an să primească numele unui animal şi cei născuţi în cursul anului respectiv să moştenească câte ceva din particularităţile acelui necuvântător.
După calendarul tradiţional chinezesc, însă, un an este considerat drept perioada în care Luna face 12 rotaţii în jurul Pământului, fiecare rotaţie durând o lună.
Chinezii cred că animalul care guvernează anul de naştere are o puternică influenţă asupra persoanei respective. "Acesta este animalul care ţi se ascunde în inimă", spun ei.

Sărbătoarea Primăverii

Anul Nou sau Sărbătoarea Primăverii este pe departe cea mai importantă sărbătoare chinezească, comparabilă, ca semnificaţie, cu Crăciunul pentru occidentali. Datele sărbătorii variază între sfârşitul lunii ianuarie şi începutul lui februarie, determinate fiind de ciclurile Lunii. Atmosfera sărbătorească culminează în ultima seară a anului (Revelionul) şi în prima zi a primei luni (Anul Nou).
Sărbătoarea Primăverii are la chinezi o istorie de circa 4.000 de ani.
Cu câteva zile înainte de începerea petrecerilor, se face curăţenie în casă, presupunându-se că astfel sunt "măturate" urmele de ghinion. Ferestrele şi uşile sunt vopsite şi apoi decorate cu ornamente de hârtie, dar şi cu versuri care exprimă fericirea, bunăstarea şi dorinţa de a trăi cât mai mult.
China este un stat multinaţional, în care conlocuiesc 56 de comunităţi etnice. Fiecare naţionalitate are tradiţii diferite în legătură cu Anul Nou, dar pentru toate naţionalităţile masa din seara de Revelion, numită "Masa Reîntregirii", reprezintă un moment important pentru familie. Indiferent unde se află, toţi membrii familiei încearcă să se întoarcă la casa părintească pentru a servi împreună ultima masă a anului. Există consemnări istorice potrivit cărora chiar şi cei pedepsiţi cu închisoarea erau eliberaţi pentru noaptea de Revelion, pentru a fi alături de familie.
În sudul Chinei, această masă este foarte bogată, cuprinzând de obicei peste zece feluri de mâncare, cu semnificaţii diferite. Brânza de soia şi peştele sunt simboluri ale bogăţiei, crevetele roz — simbol al fericirii şi însufleţirii, stridiile uscate — simboluri ale bunăstării, salata de peşte crud (yu sheng) — al norocului şi prosperităţii, părul de înger (Fai-hai — preparată din alge de mare cu aspect de păr, comestibil însă) — al prosperităţii, iar găluştele fierte în apă (Jiaozi) — ale bunăstării în viaţa familială.
Cel mai important fel de mâncare este colţunaşul. Colţunaşul cu o monedă înăuntru este pentru cel care o găseşte semn de noroc în anul ce vine. Miezul nopţii este marcat de sute de focuri de artificii (în marile oraşe sunt interzise), despre care se crede că alungă spiritele rele. Se spune, conform tradiţiei, că primul bărbat care reuşeşte să aprindă "pocnitorile" are dreptul să înceapă cel dintâi munca la câmp şi că, în anul ce vine, se va bucura de o recoltă bogată. Se stă de veghe toată noaptea întrucât, conform tradiţiei, dacă stai treaz în noaptea Anului Nou, vei trăi mai mult.
În prima zi a Noului An, oamenii se îmbracă cu haine noi, fac vizite rudelor şi prietenilor sau primesc invitaţi. Ei îşi adresează reciproc Xin Nian Hao ('La Mulţi Ani!'). După aceea, oaspeţii sunt invitaţi să servească bomboane, fructe şi ceai.
Sărbătoarea Primăverii se încheie cu Festivalul Lampioanelor.


Articole înrudite