05 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Paleontologii români şi colegii lor americani au descoperit lângă oraşul Sebeş fosilele unui noi tip de dinozaur, care a trăit cu 80 de milioane de ani în urmă şi care se aseamănă cu un dragon. L-au botezat balaurul bondoc.
“Nu există dovezi că ar fi avut aripi sau că ar fi scuipat foc. Însă prădătorul carnivor care a terorizat România cu aproximativ 80 de milioane de ani în urmă se aseamănă foarte mult cu dragonii mitologici”, scriu jurnaliştii britanici de la The Guardian, făcând referire la descoperirea descrisă în prestigioasa publicaţie Proceedings of the National Academy of Sciences.
Dinozaurul descoperit de cercetătorii români de la Universitatea Bucureşti, în colaborare cu cei de la Universitatea Columbia din New York, avea gheare ca nişte coase, pe care le folosea pentru a eviscera vietăţile pe care le vâna. Exemplarul descoperit măsoară doar 2,1 metri lungime. Paleontologii au dedus că a avut picioare scurte şi muşchi foarte puternici, aşa că i-au dat dinozaurului numele de balaurul bondoc. “Balaurul reprezintă o specie cu totul nouă de dinozauri, foarte diferită de cele pe care le-am descoperit până în prezent”, a declarat Stephen Brusatte de la Universitatea Columbia din New York, co-autor al lucrării. “Balaurul se poate să fi fost cel mai mare prădător din ecosistem”, a precizat şi Zoltán Csiki de la Universitatea Bucureşti, de asemenea co-autor al studiului, citat de physorg.com. “În comparaţie cu velociraptorii, balaurul era mai degrabă un kickboxer decât un alergător de viteză. Se poate să fi fost capabil să doboare prăzi mai mari ca el, precum mulţi prădători din prezent”, a mai spus Brusatte.
Jurnaliştii de la The Guardian au descris România drept "patria dragonilor" şi au făcut referire la prezenţa balaurului în folclorul autohton.


Articole înrudite