08 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Calea Lactee ar putea avea o masă mult mai mică decât galaxia Andromeda
Calea Lactee ar putea avea o masă mult mai mică decât galaxia Andromeda

Calea Lactee ar putea avea masa cu aproximativ 50 % mai mică decât Andromeda, deşi dimensiunile celor două galaxii sunt comparabile, susţine un studiu publicat miercuri de revista „Monthly Notices of the Royal Astronomical Society”.
Masa galaxiei noastre este posibil să fie mult mai mică decât se credea, sunt de părere specialiştii de la Universitatea din Edinburgh care au reuşit, în acest studiu, să ia in calcul şi masa invizibilă a regiunilor exterioare, nu numai pe cea din regiunile interioare, cum se făcea până în prezent, relatează EFE.
Andromeda este galaxia cea mai apropiată de a noastră, situată la o depărtare de 2,5 milioane de ani lumină. Ambele au formă de spirală şi sunt cele mai mari din aşa-numitul „Grup local de galaxii”. Se crede că masa Andromedei este mai mare din cauza „materiei întunecate”, căreia i se atribuie capacitatea de a menţine galaxiile unite prin forţa sa gravitaţională. Oamenii de ştiinţă estimează că Andromeda ar putea avea chiar de două ori mai multă materie întunecată decât Calea Lactee.
Materia întunecată nu emite şi nici nu absoarbe lumina sau radiaţiile electromagnetice sau de altă natură, neputând astfel să fie observată direct, cu ajutorul telescoapelor. Oamenii de ştiinţă estimează că materia întunecată constituie 83% din materia din Univers şi 23% din masa-energia sa.
„Întotdeauna am bănuit că Andromeda cântărea mai mult decât Calea Lactee, dar era foarte dificil să se măsoare simultan greutatea celor două galaxii”, a declarat publicaţiei menţionate coordonatorul studiului, Jorge Penarrubia. „Pentru a realiza acest lucru - a spus el - studiul nostru a combinat cele mai recente măsurători ale mişcării relative dintre galaxia noastră şi Andromeda cu cel mai mare catalog de galaxii apropiate compilat vreodată”. Anterior, se utilizau şi distanţele cunoscute între galaxiile din Grupul local pentru a calcula masa totală a Andromedei şi a Căii Lactee. 


Articole înrudite