20 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cel mai vechi parc naţional din lume
Cel mai vechi parc naţional din lume

Parcul Naţional Yellowstone din SUA deţine recordul de a fi cel mai vechi parc naţional din lume, potrivit Guinness World Records 2013. Parcul încă este un teritoriu sălbatic, gazda urşilor grizzly, a lupilor cenuşii şi a turmelor de bizoni şi elani, fiind, totodată, nucleul unuia dintre ultimele ecosisteme naturale aproape intacte, aflate în zona temperată a Pământului.

Statutul de parc naţional i-a fost acordat de preşedintele Ulysses S. Grant, în 1872, declarând că acesta ''se va afla întotdeauna la dispoziţia poporului american, în beneficiul şi pentru bucuria acestuia.''

Parcul Naţional Yellowstone a fost înscris, în 1978, în Patrimoniul Mondial al UNESCO.

Situat în cea mai activă zonă seismică a Munţilor Stâncoşi din vestul Statelor Unite, Yellowstone este, totodată, şi cel mai mare parc naţional din lume având o suprafaţă de 8.987 kmp. Cea mai mare parte a teritoriului său, respectiv 96% se află în statul Wyoming, potrivit www.yellowstonepark.com. O mică porţiune (3%), din nord şi nord-vest se află în Montana, iar restul de 1% (vest) se află în Idaho. Pe direcţia nord-sud, parcul are o lungime de 102 km, iar pe direcţia est-vest 87 km.

Numele parcului provine de la râul cu acelaşi nume, Yellowstone, care pe parcursul său a săpat în rocile vulcanice un canion cu o lungime de 32 km, cu pereţi în culori uimitoare în tonuri de roşu şi galben. Pe traseul său există şi două cascade: Upper Falls şi Lower Falls, cu o cădere a apei de 33 metri, respectiv 93 metri. Lacul Yellowstone este situat într-o formaţiune vulcanică, la o altitudine de 2.315 m faţă de nivelul mării şi cu o lungime a ţărmului de 176 km. Pe malurile sale trăiesc unele dintre cele mai rare specii de păsări: şoimi, vulturi pleşuvi, pelicani albi, cormorani etc. Parcul cuprinde şi o parte din Munţii Stâncoşi, punctul cel mai înalt fiind Eagle Peak cu 3.462 m, iar punctul cu cea mai joasă altitudine este în nord cu 1.620 m.

În Parcul Yellowstone există mai mult de 10.000 de structuri geotermale sub forma izvoarelor termale (peste 3.000, de culoare verde sau turcoaz dată de algele care s-au adaptat apei fierbinţi, a căror temperatură de până la 80 de grade Celsius formează în rocă terase de travertin), gheizere (peste 300), vulcani noroioşi şi fumarole (jeturi de vapori sulfuroşi). Printre cele mai faimoase gheizere şi izvoare fierbinţi se află: Great Fountain Geyser, Yellowstone's Old Faithful Geyser (erupe odată la 60-110 minute, de aproximativ 17 ori pe zi), Castle Geyser, Riverside Geyser (cel mai spectaculos), Mammoth Hot Springs Minerva Terrace.

Toată această activitate este posibilă datorită pungii masive de rocă topită aflată la nici 5 km sub scoarţa pământului. Yellowstone a cunoscut trei perioade vulcanice active, care au început în urmă cu 2,1 milioane de ani şi care au generat un platou vulcanic aflat între 1.950 — 2.550 m altitudine. Ultima erupţie de proporţii a avut loc în urmă cu 640.000 de ani. Până în prezent, au avut loc mai multe erupţii, însă de mai mică intensitate.

Turiştii mai pot vedea în cadrul parcului şi alte atracţii, precum copacii pietrificaţi de la Specimen Ridge, care, în urma erupţiilor vulcanice repetate, au fost îngropaţi sub zgură şi cenuşă vulcanică, dar şi podurile naturale din stâncă, impresionante monumente ale naturii. Totodată, aici pot fi întâlnite peste 1.000 de specii de plante indigene şi aproximativ 200 de specii de plante exotice, care au fost introduse de-a lungul timpului în ecosistem, peste 67 de specii de mamifere, 322 de specii de păsări şi 16 specii de peşti.

În Parcul Yellowstone există cinci centre pentru vizitatori, precum şi o gamă variată de hoteluri, cabane şi campinguri. Yellowstone este vizitat anual, potrivit site-ului oficial al Serviciului Parcurilor Naţionale din SUA, www.nps.gov, de peste 3 milioane de turişti. Majoritatea vin în perioada mai-septembrie, dar sunt turişti care vin în tot timpul anului.

În lunile de vară, turiştii pot merge în excursii pe jos sau cu bicicleta, pot campa, pot merge cu pluta pe râurile repezi, pot călări şi se pot căţăra sau pescui. În lunile de iarnă, turişti pot face trasee pe schiuri sau cu săniile trase de câini, dar şi o plimbare cu snowmobilul. 


Articole înrudite