07 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cele mai cumplite dezastre naturale (I)
Cele mai cumplite dezastre naturale (I)
Natura poate distruge şi, ironic, o poate face cu o eficienţă mult superioară mijloacelor umane. Dezastrele naturale sunt rare, dar atunci când se întâmplă, suplinesc cu succes potenţialul distructiv al războaielor, făcând pagube colosale atât în rândul vieţilor omeneşti, cât şi de ordin material. Iată câteva astfel de demonstraţii de forţă din istoria relativ recentă.

10. Inundaţia din Zhumadian, Provincia Henan, China – 7 august 1975

Regiunea administrativă Zhumadian din provincia chineză Henan găzduia înainte de 1975 barajul Banqiao. Acesta a fost clădit la începutul anilor '50 pe râul „Ru”, un afluent al Fluviului Galben. Scopul proiectului: reglarea inundaţiilor din regiune. După terminarea construcţiei barajului, apar fisuri în dig şi la ecluză, care sunt rapid remediate cu ajutorul inginerilor sovietici. Încă din acel moment, Chen Xing, hidrolog chinez de renume, critică metodele de construire a barajului şi se declară sceptic cu privire la rezistenţa acestuia. Propunerile sale nu au fost acceptate de regimul comunist nici după ce, în 1961, intervenţia sa este necesară în urma ivirii unor probleme la sistemul barajului. La data de 7 august 1975, un taifun puternic loveşte Banqiao, învolburând apele, în faţa cărora ecluzele cedează. În dimineaţa zilei de 8 august 1975, digul barajului mic Shimantan se rupe, fapt care atrage după sine fracturarea în cascadă a altor 62 de baraje. Acest efect de domino al prăbuşirii digurilor determină formarea unui val care se deplasează în aval cu o viteză 50 km/h, inundând regiunea de şes din împrejurimi. Sunt astfel înecate cinci districte şi o serie de localităţi din afara acestora, suprafeţe însumând mii de kilometri pătraţi. Circulaţia, comunicaţiile şi acţiunile de salvare erau complet paralizate. După nouă zile izbucneşte în rândurile celor încercuiţi de apă epidemia şi foametea, care duc la decimarea populaţiei din regiune. Dezastrul a provocat moartea a 230.000 persoane.

9. Cutremurul din Haiyuan, China – 16 decembrie 1920

Cutremurul consumat la 16 decembrie 1920 în China a avut epicentrul în districtul Haiyuan din Ningxia. Datorită faptului că Ningxia era o parte din Gansu atunci când s-a întâmplat dezastrul, acesta mai este cunoscut şi că “seismul Gansu”. Catastrofa a înregistrat o magnitudine de 7,8 grade pe scara Richter, fiind urmată timp de trei ani de replici seismice. Cutremurul Gansu a provocat distrugeri totale în teritoriul Lijunbu-Haiyuan-Ganyanchi, ucigând peste 240.000 de persoane. O alunecare de teren a îngropat la propriu satul Sujiahe din Xiji. Aproape toate clădirile s-au prăbuşit în oraşele Longde şi Huining. Alte cinci mari oraşe au fost afectate serios, cutremurul fiind resimţit de la Marea Galbenă până la provincia Qinghai (actualul Tsinghai) şi din centrul Mongoliei până în provincia Sichuan. Unele râuri au fost stăvilite, iar altora li s-a schimbat cursul, în timp ce valuri ale cutremurului au putut fi observate în două lacuri şi trei fiorduri din vestul Norvegiei.

8. Cutremurul din Tangshan, China – 28 iulie 1976

În data de 28 iulie 1976, la ora 3:42 a.m., un cutremur cu magnitudinea de 8 grade pe scara Richter a lovit oraşul Tangshan, aflat în nord-estul Chinei. Cutremurul extrem de puternic s-a manifestat într-o zonă cu totul neaşteptată, transformând în ruine oraşul Tangshan şi provocând moartea a peste 242.000 de locuitori. Atunci când a început seismul, peste un milion de chinezi din Tangshan dormeau, inconştienţi de dezastrul ce urma să se abată asuprea lor. Pe măsură ce pământul a început să se cutremure, numai câţiva oameni au avut şansa de a se trezi şi de a se putea adăposti sub o masă sau în cadrul uşilor. Cei mai mulţi nu au avut timpul necesar unor asemenea măsuri. Totul a durat între 14 şi 16 secunde, suficient pentru colosalul cutremur să îngroape un oraş şi să ucidă aproape un sfert de milion de oameni.

7. Valul Tsunami din Oceanul Indian – 26 decembrie 2004

Cutremurul care a avut loc la data de 26 decembrie 2004 în Oceanul Indian a fost un seism submarin, al cărui epicentru s-a aflat chiar în apropierea coastei nordice a insulei indoneziene Sumatra. Cutremurul a avut o magnitudine de 9.3 grade pe scara Richter şi a provocat o serie de valuri tsunami, care au afectat regiunile de coastă din opt ţări asiatice, cauzând moartea confirmată a 229.866 de persoane, dar suspectată în cazul a peste 300.000. Peste un milion de gospodării şi case au fost măturate de valurile uriaşe, iar autorităţile se tem în continuare de izbucnirea unor epidemii apărute din cauza contaminării apei, care ar putea dubla numărul de victime. Dată fiind rata mare de natalitate din ţările afectate, aproape o treime din victimele tsunamiului din 2004 au fost copii. Seria de valuri înalte de până la 30 metri a transformat mai bine de 4 milioane de localnici ai zonelor afectate în sinistraţi. Cutremurul a avut cea mai lungă durată înregistrată vreodată, între 8,3 şi 10 minute. A determinat devierea întregii planete cu un centimetru de la axa sa firească şi a declanşat o replică tocmai în ţinuturile Alaskăi.

6. Cutremurul din Anitoch, Turcia – 20 mai 526

În dată de 20 mai 526, oraşul turcesc Anitoch, un important punct comercial al cunoscutului “Drum al Mătăsii” a fost aproape şters de pe faţa Pământului, în urma unui cutremur devastator. Nu există o documentaţie prea vastă care să vorbească despre acest eveniment, dar se estimează că seismul a ucis peste 250.000 de oameni în aşezarea care reprezenta pe atunci Uşa Comercială a Europei.

Articole înrudite