06 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cele mai cumplite dezastre naturale (II)
Cele mai cumplite dezastre naturale (II)
Natura poate distruge şi, ironic, o poate face cu o eficienţă mult superioară mijloacelor umane. Dezastrele naturale sunt rare, dar atunci când se întâmplă, suplinesc cu succes potenţialul distructiv al războaielor, făcând pagube colosale atât în rândul vieţilor omeneşti, cât şi de ordin material. Iată câteva astfel de demonstraţii de forţă din istoria relativ recentă.


6. Cutremurul din Anitoch, Turcia – 20 mai 526

În dată de 20 mai 526, oraşul turcesc Anitoch, un important punct comercial al cunoscutului “Drum al Mătăsii” a fost aproape şters de pe faţa Pământului, în urma unui cutremur devastator. Nu există o documentaţie prea vastă care să vorbească despre acest eveniment, dar se estimează că seismul a ucis peste 250.000 de oameni în aşezarea care reprezenta pe atunci Uşa Comercială a Europei.

5. Ciclonul tropical din Haiphong, Vietnam - 1881

Este vorba despre unul dintre cele mai catastrofale dezastre naturale din istorie. Ciclonul a lovit Golful Tonkin în anul 1881, dând naştere unor fluxuri de apă care au inundat oraşul Haiphong, aflat în nord-estul Vietnamului. Acestea au provocat distrugeri uriaşe şi au condus la moartea a aproximativ 300.000 de locuitori. Amplasat pe un mal al Râului Roşu, oraşul portuar Haiphong se învecinează cu marea printr-un canal de acces, care, pe durata furtunii, a amplificat extinderea inundaţiei şi distrugerea. Deşi furtuna a provocat direct moartea a 300.000 de oameni, se consideră că destui au murit ulterior din cauza bolilor şi a foametei. Categoria şi forţa exacte ale ciclonului nu sunt cunoscute.

4. Ciclonul din Bhola, Bangladesh – 13 noiembrie 1970

Ciclonul Bhola a fost un taifun tropical devastator, care a lovit Pakistanul de Est (în prezent Bangladesh) şi Bengalul de Vest din India, în data de 13 noiembrie 1970. A fost cel mai distrugător ciclon tropical înregistrat vreodată şi unul dintre cele mai mortale dezastre naturale ale timpurilor moderne. Până la 500.000 de persoane şi-au pierdut vieţile în timpul furtunii, în principal din cauza valurilor care au inundat insulele din delta râului Gange. Ciclonul Bhola a fost cel de-al şaselea şi cel mai puternic din sezonul ciclonic al anului 1970, în Oceanul Indian de Nord, atingând o forţă echivalentă cu cea a unui uragan de categoria 3. Ciclonul s-a format deasupra golfului central bengalez la 8 noiembrie şi a călătorit spre nord, intensificându-se în tot acest timp. Şi-a atins apogeul cu vânturi de 185 km/h la 12 noiembrie 1970, aterizând chiar în acea noapte pe coasta Pakistanului de Est. Furtuna a devastat multe dintre insulele de coastă, anihilând sate şi distrugând culturile agricole din regiune. Cel mai rău afectat a fost subdistrictul Thana, din Tazumuddin, unde peste 45% din populaţia de 167.000 de persoane de aici a fost decimată de furtună.

3. Cutremurul din Shaanxi, China – 23 ianuarie 1556

Cutremurul Jiajing, petrecut în 1556 în Shaanxi, China, este seismul cu cea mai mare rată de morţi înregistrată vreodată, deţinând un record sumbru de 830.000 de persoane ucise. A început în dimineaţa zilei de 23 ianuarie. Mai mult de 97 de districte din provinciile Shaanxi, Shanxi, Henan, Gansu, Hebei, Shandong, Hubei, Hunan, Jiangsu şi Anhui au fost afectate. O suprafaţă cu o rază de 840 kilometri a fost devastată, iar în unele zone 60% din populaţie a fost ucisă. La acea dată, majoritatea oamenilor acelor locuri trăiau în yaodonguri, peşteri artificiale săpate în stâncile de loess (rocă sedimentară), dintre care multe s-au prăbuşit în timpul calamităţii, cu mari pierderi de vieţi. Epicentrul cutremurului din Shaanxi a fost în Valea Râului Wei din provincia Shaanxi, aproape de Huaxian, Weinan şi Huayin. În Huaxiam, fiecare clădire şi cămin au fost demolate, ucigând mai mult de jumătate din rezidenţii acestui oraş. În unele locuri, crevase de 20 metri adâncime s-au deschis în sol. Distrugerea şi moartea erau pretutindeni, afectând locuri aflate la 500 kilometri de epicentru. Cutremurul a declanşat şi alunecări de teren, care au contribuit la numeroasele decese.

Articole înrudite