03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cercetătorii americani dau doar 5% şanse de a limita creşterea temperaturii globale la 2°C
Cercetătorii americani dau doar 5% şanse de a limita creşterea temperaturii globale la 2°C
Există doar 5% şanse pentru a limita creşterea temperaturii globale la pragul de 2°C, obiectiv fixat prin Acordul de la Paris semnat de comunitatea internaţională în 2015, potrivit unor oameni de ştiinţă americani, relatează AFP.
Şansele de a atinge obiectivul de 1,5°C, conţinut şi el în acelaşi acord, sunt doar de 1%, estimează ei într-un studiu publicat luni în revista Nature Climate Change.
O echipă de cercetători din Statele Unite a utilizat modele computerizate de proiectare a creşterii populaţiei pentru a estima producţia viitoare, dar şi emisiile de carbon cauzate de folosirea energiei bazate pe carburanţi fosili.
Pe baza acestor date, creşterea temperaturii globale se va situa probabil între 2°C şi 4,9°C, cu o valoare medie de 3,2°C, şi există doar 5% şanse ca această încălzire să fie mai mică de 2°C, afirmă autorii studiului.
Calculele lor nu se bazează pe cel mai rău scenariu, cu un consum de energie la fel de intens ca în prezent, ci au integrat eforturile demarate pentru limitarea utilizării energiilor fosile, au precizat cercetătorii.
În schimb, ei nu prevăd posibilitatea unei treceri masive şi bruşte a industriei mondiale către energiile regenerabile.
"Atingerea obiectivului unei încălziri mai mici de 1,5°C presupune ca intensitatea emisiilor de carbon să scadă mai repede decât s-a întâmplat în trecutul recent", au explicat oamenii de ştiinţă.
Prin Acordul de la Paris, comunitatea internaţională s-a angajat să limiteze creşterea temperaturii globale "sub pragul de 2°C" şi "să îşi continue eforturile pentru a limita această creştere la 1,5°C" în raport cu nivelul înregistrat înainte de Revoluţia industrială, cu scopul de a evita consecinţele devastatoare ale modificărilor climatice (secete, creşterea nivelului oceanelor, furtuni puternice).
Experţii au avertizat de multă vreme că obiectivul de 2°C va fi dificil de atins.
Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei, ale cărui studii reprezintă norme de referinţă în domeniul climatologiei, recomandă reducerea cu 40-70% a emisiilor de gaze cu efect de seră provenind din energiile fosile până în 2050 în raport cu nivelul lor din 2010.
Acordul de la Paris este mai puţin precis în această privinţă, semnatarii lui fixându-şi obiectivul ca emisiile să fie reduse "cât mai devreme posibil".
Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite, populaţia mondială va creşte de la 7,5 miliarde de persoane cât numără în prezent la 11,2 miliarde în 2100, crescând şi mai mult presiunea pe resursele energetice ale planetei.

Articole înrudite