20 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Winston Churchill plănuia să construiască un tunel pe sub Canalul Mânecii în 1914
Winston Churchill plănuia să construiască un tunel pe sub Canalul Mânecii în 1914
Documente secrete semnate de Winston Churchill au dezvăluit că fostul premier britanic plănuia în 1914 să construiască un tunel pe sub Canalul Mânecii, însoţit de un pod basculant, în cazul în care Marea Britanie ar fi intrat în război împotriva Franţei, informează site-ul cotidianului Daily Mail.
Dosarul, intitulat "The Channel Tunnel" ("Tunelul Canalului"), a fost alcătuit de fostul prim-ministru britanic în calitatea sa de Prim Lord al Amiralităţii, în 1914.
Documentul, semnat şi tipărit de Churchill, analiza posibilitatea realizării unui tunel între Marea Britanie şi Franţa, însă includea şi măsurile de urgenţă care trebuiau să fie luate în cazul în care Franţa ar fi devenit un stat inamic.
În cele documente, ce datează din 12 iunie 1914, Churchill sugera că ar trebui construit un pod basculant de urgenţă în cadrul proiectului tunelului.
"Un pod basculant ar trebui amplasat într-o deschidere a tunelului. Ar trebui create şi metode de inundare a tunelului, încă acestea nu ar trebui folosite decât atunci când ar începe un război între Marea Britanie şi Franţa. Tunurile unui singur vapor de mici dimensiuni ar putea să distrugă podul şi să prevină trecerea trenurilor cu trupe militare de-a lungul căii ferate, zi şi noapte", se afirmă într-un fragment din acelaşi document.
"Pe de altă parte, dacă Franţa este prietenul nostru şi noi dorim să păstrăm deschisă comunicarea prin tunel, controlarea nivelului apei mării ne oferă puterea de a face acest lucru", se explică într-un alt paragraf.
Semnat de Winston Churchill în partea sa de jos, documentul poartă şi iniţialele ale mai multor membri din Comitetul de Apărare Imperială.
El a fost scos la licitaţie de casa Mullocks Specialist Auctioneers & Valuers în Shropshire.
O copie a acestui document, care nu conţine însă semnătura certificată a lui Winston Churchill, se află în colecţia expusă la The Churchill Archives din Cambridge.
La licitaţia a fost pusă în vânzare şi o scrisoare considerată istorică, prin care renumitul politician accepta funcţia de preşedinte al Comisiei pentru Comerţ. Aceea a fost prima funcţie publică obţinută de Churchill, care, la vârsta de 34 de ani, a devenit cel mai tânăr membru din istorie al unui guvern britanic.

Articole înrudite