07 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cinci invenţii întâmplătoare care au schimbat lumea
Cinci invenţii întâmplătoare care au schimbat lumea

1. Penicilina. A fost inventată de cercetătorul Alexander Fleming, care era în căutarea unui medicament-minune pentru vindecarea multor boli. Cu toate acestea, Fleming nu a reuşit să găsească ceea ce căuta decât după ce şi-a aruncat experimentele. Într-o zi, în 1928, Fleming a observat că mucegaiul a distrus toate bacteriile de pe o farfurie contaminată cu Petri, pe care o aruncase. Când a cultivat mucegaiul separat, cercetătorul a aflat că acesta conţine un antibiotic puternic, penicilina, utilizat pentru a trata diferite boli, de la sifilis la amigdalită. Penicilina a redus enorm rata deceselor cauzate de bolile infecţioase.

2. Coca-Cola. A fost inventată de farmacistul John Pemberton, care, în Atlanta anului 1880, producea şi vindea un sirop făcut din vin şi extract de coca, numit „French Wine Coca Pemberton”. Acesta era un tratament pentru dureri de cap şi tulburări nervoase. În 1885, în Atlanta s-a interzis vânzarea de alcool, astfel încât Pemberton a creat o versiune fără vin, pe bază de sirop de coca amestecat cu apă carbogazoasă, care se bea ca un suc. Rezultatul a fost o băutură perfectă pentru epoca ce a urmat, un „tonic al creierului”, numit Coca-Cola.

3. Chips-urile din cartofi. Au fost inventate de George Crum, bucătarul-şef de la Carey Moon Lake House din Saratoga Springs, New York. Chips-urile au rezultat din încercarea lui Crum de a servi un client cu cartofi prăjiţi, în vara anului 1853. Un client al restaurantului îi tot trimitea cartofii prăjiţi înapoi în bucătărie, cerând ca aceştia să fie mai subţiri şi mai crocanţi. Crum s-a enervat, a tăiat cartofii în felii extrem de subţiri pe care le-a prăjit până când s-au făcut tari ca piatra. Spre surprinderea bucătarului, clientul a fost încântat!

4. Cuptorul cu microunde. A fost inventat de inginerul Percy Spencer, împreună cu Raytheon Corporation. În 1946, Spencer a efectuat un proiect de cercetare pe tema radarului, cu un nou tub vidat. În timpul experimentelor cu acest tub, nişte bomboane aflate în buzunarul lui Spencer au început să se topească. Având deja la activ alte 120 de brevete, Spencer a luat nişte floricele de porumb pe care le-a ţinut în preajma dispozitivului. El şi-a dat seama că a inventat un aparat revoluţionar care va fi căutat de bucătarii leneşi din toată lumea.

5. Post-it-urile. Au fost inventate de Spencer Silver şi Art Fry, doi cercetatori de la 3M Laboratories. În 1968, Silver a făcut un adeziv destul de slab pentru 3M, însă nu i-a putut găsi nicio utilizare. Acest adeziv se deosebea de altele prin faptul că îl puteai lipi pe ceva deschis la culoare, precum o bucată de hârtie, şi putea fi dezlipit fără a deteriora suprafaţa pe care a fost lipit. Mai mult, adezivul putea fi folosit din nou şi din nou. Timp de ani de zile, cercetătorul a încercat să-i găsească o utilizare vandabilă produsului 3M, însă fără niciun rezultat. Câţiva ani mai târziu, colegul său Fry a găsit soluţia atunci când căuta o modalitate de a lipi notiţe în cartea sa de imnuri pentru corul bisericii. Aşa a luat naştere ideea de Post-it, care a fost lansată în SUA în anul 1980.


Articole înrudite