17 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Colosseum devine "centrul celui mai important parc arheologic" din lume
Colosseum devine "centrul celui mai important parc arheologic" din lume
"Cel mai important parc arheologic" din lume, în centrul căruia se va afla Colosseumul, va deveni operaţional la începutul anului 2018, a anunţat Dario Franceschini, ministrul culturii din Italia, după ce un tribunal a decis în favoarea acestui proiect, informează DPA.
Colosseum Archaeological Park, măsurând 78 de hectare, va include şi alte obiective majore din "Cetatea Eternă", precum Forul Roman, Colina Palatină şi ruinele extravagantului palat al împăratului Nero, Domus Aurea.
Dario Franceschini a promovat o reformă ce vizează administrarea siturilor patrimoniale de top din Italia, în calitate de entităţi separate, de către experţi străini, nu de angajaţi ai Ministerului Culturii.
În iunie, consiliul municipal din Roma a câştigat un proces împotriva reformei ce implică situl Colosseum, însă decizia a fost inversată în apel.
"Am pierdut puţin timp, dar din fericire nu foarte mult. Acum muncim pentru ca pe 1 ianuarie 2018 noul director al Colosseum Archaeological Park să poată să îşi înceapă activitatea", a declarat ministrul culturii într-o conferinţă de presă organizată la Roma.
82 de persoane, inclusiv 16 din străinătate, concurează pentru acest post, iar Irina Bokova, directorul general al UNESCO, al cărei mandat se va încheia în octombrie, va face parte din consiliul noului organism administrativ, a precizat ministrul Dario Franceschini.
Reforma de management propusă de Dario Franceschini a început în 2015 şi vizează în prezent peste 30 de muzee italiene. Un element cheie şi inovator propus de ministrul italian constă în faptul că unele dintre aceste obiective de patrimoniu sunt conduse în prezent de cetăţeni străini — precum germanul Eike Schmidt, directorul Galeriei Uffizi din Florenţa.
Potrivit ministrului culturii, reforma sa a contribuit la modernizarea unui sector de activitate considerat "anchilozat" şi a stimulat creşterea numărului de vizitatori.
Modificările propuse de Dario Franceschini fac în continuare obiectul unor revizuiri legale, aşa cum este cazul unui apel în instanţă, programat pentru luna octombrie, care va trebui să se pronunţe definitiv în privinţa posibilităţii ca muzeele italiene să fie conduse de cetăţeni din afara Italiei.

Articole înrudite