19 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cum ne comportăm la cumpărături
Cum ne comportăm la cumpărături

Mersul la magazinul din colţul străzii, la piaţă sau la supermarket/hypermarket intră în cotidian. Vrem-nu vrem, trebuie să mergem la cumpărături, să ne ''plimbăm'' printre rafturi sau tarabe, să alegem ce ne place sau ce ne trebuie şi în final să cumpărăm. Chiar şi aceste gesturi simple care fac parte din cotidian se supun anumitor reguli de bune maniere, de la care nu trebuie să ne abatem.

A pleca la cumpărături nu înseamnă a ieşi din casă cu o ţinută neglijentă doar pentru că la întoarcere avem braţele încărcate cu sacoşe. Când plecăm la cumpărături vom avea grijă să purtăm o îmbrăcăminte adecvată, un pantalon sport şi un tricou/hanorac, la care se adaugă o încălţăminte sport.

Doamnele nu vor pleca la piaţă îmbrăcate în haine elegante şi fardate, domnii nu vor merge îmbrăcaţi în costum pentru a căra la întoarcere bax-uri cu sticle de apă minerală, spre exemplu. Excepţie fac cazurile în care plecând de la serviciu ne oprim din drumul spre casă pentru a cumpăra un anumit aliment de care ne-am amintit în ultima clipă că nu-l avem în cămară/frigider şi ne este absolut necesar. Nu e o problemă dacă o doamnă/un domn îmbrăcaţi elegant intră într-un magazin şi cumpără o pâine ori un borcan cu iaurt sau o sticlă de ketchup, dar e o problemă când domnul sau doamna îmbrăcaţi elegant intră în hypermarket şi ies cu un coş încărcat cu de toate — de la fructe şi legume până la hârtie igienică — iar la plecare pornesc spre casă ''cocoşaţi'' de greutatea sacoşelor.

Atunci când ştim că avem de făcut cumpărături în supermarket/ hypermarket, după ce plecăm de la serviciu ne vom opri acasă, ne vom îmbrăca adecvat şi vom pleca ''înarmaţi'' cu sacoşele de rigoare. Este dizgraţios să vezi o doamnă încălţată cu pantofi cu tocuri de 10 cm care se ''luptă'' cu 3-4 sacoşe pline de cumpărături. La fel de neplăcut este să vezi un domn îmbrăcat în costum care duce într-o mână geanta tip ''diplomat'' iar în cealaltă mână sacoşa cu ardei, roşii şi castraveţi ori sacul plin cu cartofi.

Dacă dăm o fugă până la magazinul de la parterul blocului sau din colţul străzii pentru a cumpăra un pachet de ţigări, o sticlă de apă minerală sau o pungă de orez/zahăr putem merge îmbrăcaţi în treningul cu care stăm în casă.

Dacă mergem la piaţă sau la supermarket/hypermarket, lucrurile se schimbă. În primul rând vom avea grijă ca ţinuta să fie adecvată cumpărăturilor. Apoi ne vom lua suficiente sacoşe sau un cărucior pentru cumpărături pentru a transporta cât mai uşor totul acasă. Dacă mergem cu maşina, lucrurile sunt mai simple, dar tot ceea ce am spus legat de ţinută rămâne valabil.

Când mergem la supermarket/ hypermarket vom lua întotdeauna un cărucior, chiar dacă nu avem prea multe de cumpărat. În magazin împingem cu grijă căruciorul, pentru a nu lovi alte persoane. În niciun caz nu vom lăsa căruciorul între rafturi sau în mijlocul drumului. Cel mai indicat este să ne facem o listă de cumpărături, să nu aruncăm în coş/cărucior tot ce ne intră în raza vizuală. Dacă nu avem o listă de cumpărături şi constatăm că am pus în coş produse care nu sunt neapărat necesare, le vom duce înapoi pe raftul de pe care le-am luat. Nu e politicos să le punem la întâmplare pe raftul cel mai apropiat, mai ales dacă este vorba despre produse care trebuie menţinute la temperaturi scăzute. Imaginaţi-vă ce se întâmplă cu pachetul de unt la care renunţaţi şi îl puneţi pe raftul cu săpunuri. În mai puţin de o oră untul de va topi şi va fi compromis.

Încercaţi să faceţi un calcul al preţului produselor puse în coş/ cărucior înainte de a ajunge la casă. E neplăcut să constaţi că nu ai banii necesari pentru a achita tot şi a ţine pe loc mulţi oameni care se află în spate, la rând, pentru a face casiera scăderile necesare. Dacă sunteţi la cumpărături împreună cu copiii, urmăriţi ce pun în coş. Puteţi avea surprize mari la casă.

Este politicos ca ajunşi la casă să acordaţi prioritate persoanelor cu dizabilităţi, femeilor însărcinate, vârstnicilor. Dacă o altă persoană se aşează în faţa dumneavoastră fără a fi stat la rând, îi veţi spune politicos că dumneavoastră urmaţi, fără a provoca certuri sau a vă enerva.

Dacă vă aflaţi într-un hypermarket sau într-un mall în care sunt comercializate produse scumpe, cel mai indicat este să plătiţi cu card, nu cu bani cash. Nu este deloc elegant să scoateţi un teanc de bani, să număraţi suma de care aveţi nevoie, în timp ce rândul din spatele dumneavoastră e destul de mare.

Dacă mergeţi la piaţă, trebuie să aveţi grijă să scoateţi de pe card banii necesari şi să încercaţi să plătiţi cu bani potriviţi, deci să aveţi disponibil cash în bancnote de valoare mică. Nu puteţi plăti o legătură de pătrunjel şi una de mărar (care costă doi lei) cu o bancnotă de 100 de lei. Micii comercianţi din pieţe nu pot avea rest pentru toţi cei care scot bancnote mari de la bancomat.

Dacă plecaţi la cumpărături pentru a achiziţiona un produs electrocasnic sau îmbrăcăminte/încălţăminte pentru care ştiţi că trebuie să plătiţi sume mari, e mai bine să aveţi cardul la dumneavoastră. 


Articole înrudite