23 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Noua generaţie de computere ar putea "să gândească" şi să funcţioneze într-un mod similar creierului uman
Noua generaţie de computere ar putea "să gândească" şi să funcţioneze într-un mod similar creierului uman
Oamenii de ştiinţă au realizat o descoperire majoră în programul de dezvoltare a unor microcipuri fotonice, a căror funcţionare imită modul de operare a sinapselor din creier, ce ar putea să deschidă calea spre o nouă eră în domeniul computerelor, potrivit unui studiu publicat recent de Universitatea Oxford, informează Xinhua.
Cercetătorii de la prestigioasa universitate britanică au combinat materiale cu schimbare de fază cu o serie de circuite fotonice integrate, special concepute pentru a obţine un răspuns sinaptic asemător celor de natură biologică. Materialele cu schimbare de fază sunt folosite adeseori la fabricarea unor dispozitive folosite în locuinţe, precum discurile optice reinscriptibile.
Sinapsele fotonice nou dezvoltate pot să opereze cu viteze de 1.000 de ori mai mari decât sinapsele din creierul uman, potrivit acestui studiu ce a fost publicat în revista Science Advances.
Pe baza acestui studiu, dispozitivele din viitor vor putea să funcţioneze şi "să gândească" într-un mod similar creierului uman, exploatând în acelaşi timp viteza şi eficienţa energetică a sistemelor fotonice, afirmă autorii cercetării.
"Dezvoltarea unor computere care operează într-un mod ce se aseamănă cu funcţionarea creierului uman a fost 'Sfântul Graal' al oamenilor de ştiinţă timp de multe decenii", a declarat Harish Bhaskaran, profesor la Universitatea Oxford şi coordonator al studiului.
Prin intermediul unei reţele de neuroni şi a sinapselor, creierul poate să proceseze şi să stocheze cantităţi vaste de informaţii în mod simultan, folosind o energie de doar câteva zeci de waţi, iar computerele convenţionale "nici măcar nu pot să se apropie de o astfel de performanţă", a explicat profesorul Bhaskaran.

Articole înrudite