28 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Pluto, planeta pitică, are „cer” albastru şi regiuni de apă îngheţată
Pluto, planeta pitică, are „cer” albastru şi regiuni de apă îngheţată

Primele imagini color ale învelişului de ceaţă din atmosfera lui Pluto, surprinse săptămâna trecută de misiunea New Horizons, dezvăluie că planeta are o culoare albastră, a anunţat NASA.

În plus, sonda spaţială a detectat şi numeroase mici regiuni expuse de gheaţă lichidă pe suprafaţa Pluto. Particulele propriu-zise de ceaţă sunt probabil gri sau roşii, însă modul în care acestea dispersează lumină albastră a captat atenţia echipei de cercetători ai misiunii New Horizons. Aceste particule se formează atunci când azotul şi metanul se separă sub efectul razelor ultraviolete ale soarelui înainte de a se recombina pentru a forma nişte macromolecule complexe care sunt responsabile de culoarea roşie dominantă a soarelui Planetei Pluto. Cel mai probabil, aceste molecule se formează în atmosfera înaltă a Planetei Pluto şi creează acest albastru strălucitor, afirmă oamenii de ştiinţă de la NASA. „Acea nuanţă izbitoare de albastru ne oferă informaţii despre dimensiunea şi compoziţia particulelor de ceaţă”, explică omul de ştiinţă Carly Howett.

În ceea ce priveşte plăcile de apă îngheţată, ele sunt în mare parte a timpului acoperite de alte formaţiuni îngheţate în care azotul este abundent. Dar planetologii nu-şi explică de ce gheaţa de apă a fost descoperită doar în unele locuri.

Săptămâna trecută, NASA a dezvăluit noi imagini cu suprafaţa lui Pluto, care arată diverse forme de relief – munţi, cratere şi canioane. Alan Stern, omul de stiinţă care coordonează misiunea New Horizons pe Pluto, a declarat că descoperirea făcută este una importantă. Potrivit publicaţiei britanice The Guardian, Alan Stern ar fi spus: „Acea lume de acolo este vie. Are un ciclu meteorologic, are ceaţă în atmosferă, este activă din punct de vedere geologic... Cine şi-ar fi putut imagina un cer albastru în Centura Kuiper? Este magnific! În fiecare săptămână rămân perplex”, a adăugat Alan Stern.

Pana acum, oamenii de stiinţă au reuşit să proceseze doar 10% din informaţiile adunate în misiunea New Horizons, aşa că este de aşteptat să apară mult mai multe noutăţi despre Pluto pe măsură ce informaţiile sunt analizate.

Precedentele imagini trimise de New Horizons au dezvăluit diversitatea şi complexitatea reliefului acestei planete. Pe aceste imagini se poat vedea nişte formaţiuni ce par a fi dealuri, se pot observa scurgeri de gheaţă de azot dinspre regiunile muntoase către câmpii şi o reţea de văi, probabil create de materialele care au curs pe suprafaţa planetei pitice. Ar putea fi vorba despre uriaşe blocuri de gheaţă plutind într-un vast depozit mai dens de azot îngheţat care se află într-o câmpie botezată „Sputnik Planum”, a explicat NASA.

NASA a avut un an 2015 plin de descoperiri majore.  Printre acestea, găsirea urmelor de apă pe Marte şi identificarea unei „surori gemene a Terrei” – Kepler 452b, planeta care seamănă cel mai mult cu Pământul dintre toate exoplanetele descoperite până acum.

Alan Stern a mai precizat şi că „anul 2015 va intra în manualele de ştiinţă”, fără să menţioneze dacă acest lucru are legătură cu informaţiile care au fost făcute publice până acum sau cu cele care urmează să fie dezvăluite.


Articole înrudite