19 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ritmul global de dispariţie a pădurilor a încetinit în ultimii 25 de ani
Ritmul global de dispariţie a pădurilor a încetinit în ultimii 25 de ani

Suprafaţa forestieră a planetei continuă să se reducă, însă această diminuare a ajuns să se producă într-un ritm de două ori mai scăzut în cursul ultimilor 25 de ani, potrivit unui raport publicat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), informează AFP.

"Chiar dacă la nivel global, întinderea pădurilor continuă să se reducă în paralel cu creşterea populaţiei şi intensificarea cererii pentru hrană şi terenuri este susţinută, rata de pierdere netă a pădurilor a scăzut cu mai mai mult de 50 % între 1990 şi 2015", relevă documentul FAO.

Acest raport a fost publicat la deschiderea din ziua de luni, 7 septembrie, a celei de a 14-a ediţii a Congresului mondial forestier, care se va desfăşura până vineri în oraşul-port Durban, din nord-estul Africii de Sud.

În ciuda raportului încurajator al FAO, suprafaţa împădurită a scăzut cu 3,1% într-un sfert de secol, de la 4,128 miliarde de hectare la 3,999 miliarde de hectare la nivel mondial. Un total de 129 de milioane de hectare de pădure, o suprafaţă echivalentă cu cea a Africii de Sud, au dispărut din 1990 până acum, notează organizaţia.

Cu toate acestea, ritmul de schimbare a încetinit cu peste 50 % între 1990 şi 2015: rata anuală de pierdere netă a pădurilor — care ţine cont de noile plantaţii forestiere — a ajuns de la 0,18 % în 1990 la 0,08% în ultimii cinci ani.

Principalele pierderi au avut loc la tropice, în mod special în America de Sud şi Africa, cu toate că rata în aceste regiuni a scăzut semnificativ în ultimii cinci ani, a declarat raportul.

Zona pădurilor naturale va continua probabil să scadă, în special la tropice, în principal din cauza defrişărilor agricole, a anticipat FAO.

Cu toate acestea, "din cauza cererii în creştere pentru produse forestiere şi serviciile de mediu, zona pădurilor plantate ar trebui să continue să crească în anii următori".

Evoluţia generală observată este "pozitivă, cu numeroase progrese impresionante în toate regiunile de pe glob", inclusiv în pădurile tropicale cheie din America de Sud şi Africa, a declarat directorul general al FAO, Jose Graziano da Silva. "Cu toate acestea, această tendinţă pozitivă ar trebui consolidată", a avertizat el, conform AFP.


Articole înrudite