13 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Schimbările alimentare ar putea contribui la conservarea resurselor de apă şi la scăderea poluării
Schimbările alimentare ar putea contribui la conservarea resurselor de apă şi la scăderea poluării

India ar putea economisi apă şi reduce emisiile de gaze cu efect de seră ce contribuie la creşterea temperaturilor pe glob dacă populaţia din această ţară ar adăuga mai multe fructe şi legume precum pepenele, portocalele şi papaya în alimentaţie reducând astfel consumul de cereale şi de carne de pasăre, informează recent Thomson Reuters Foundation.
Se estimează că populaţia Indiei va ajunge la 1,6 miliarde de persoane până în 2050, iar pentru a fi se asigura suficientă apă potabilă consumul apei va trebui redus cu o treime, potrivit unui studiu publicat în jurnalul ''The Lancet Planetary Health''.
Creşterea populaţiei va avea ca efect o sporire a cererii de alimente, ceea ce va pune mai multă presiune asupra necesarului de apă în agricultură. Până în 2050, irigaţiile vor utiliza 70% din totalul consumului de apă din India, o creştere de la 50% în prezent, în cazul în care metodele de cultivare folosite nu vor fi modificate, iar dieta locuitorilor nu se va axa pe alimente care au nevoie de mai puţină apă pentru a creşte, se mai arată în cercetare.
''În India, procentul de apă disponibilă pentru producţia agricolă ar putea fi şi aşa nesustenabil de mare'', susţine James Milner de la London School of Hygiene & Tropical Medicine, autorul principal al studiului. ''Schimbările minore în alimentaţie ar putea contribui la atingerea scopului de a dezvolta un sistem durabil de aprovizionare cu alimente'', a completat acesta într-o declaraţie.
Studiul, despre care Milner susţine că este primul care ia în considerare schimbarea obiceiurilor alimentare pentru economisirea apei, a descoperit că utilizarea acesteia ar putea fi redusă cu până la 30% prin scăderea consumului de cereale, produse lactate şi carne de pasăre şi înlocuirea acestora cu fructe şi legume.
Cel mai bun tip de dietă ar presupune de asemenea înlocuirea fructelor a căror producţie necesită irigaţii, precum strugurii, guava şi mango, cu anumite culturi mai eficiente din punct de vedere al consumului de apă, precum pepenii, portocalele şi papaya.
De asemenea, schimbările din alimentaţie ar contribui la scăderea riscului de boli cardiovasculare şi de cancere, dar ar contribui şi la protejarea planetei prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu până la 13%.
În 2011, India s-a situat pe locul al patrulea în topul statelor cu cele mai mari emisii de gaze cu efect de seră, după China, Brazilia şi Statele Unite, potrivit Institutului Mondial pentru Resurse (World Resources Institute).
Industria creşterii animalelor contribuie cu aproape două treimi la totalul de emisii de gaze cu efect de seră la nivel mondial, potrivit statisticilor guvernamentale, mai arată sursa citată.


Articole înrudite