14 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Şoarecii masculi cântă "serenade" pentru a atrage femelele
Şoarecii masculi cântă "serenade" pentru a atrage femelele

Şoarecii masculi recurg la o strategie aparte pentru a atrage femelele. Ei emit nişte "cântece de dragoste" în registrul ultrasonic, apelând la diferite tonalităţi atunci când simt prezenţa unei femele pe care nu o pot vedea sau când au contact vizual cu potenţiala parteneră, conform unui material publicat de Reuters.

"Mai sunt încă multe chestiuni care ţin de comunicarea între animale de care încă nu ştim", a declarat profesorul de neurobiologie Erich Jarvis, de la Universitatea Duke din Carolina de Nord, SUA. "Există un semnal clar de comunicare în cântecul şoarecilor, nefiind vorba doar de nişte secvenţe aleatoare de sunete", a adăugat el.

Oamenii de ştiinţă au comparat cântecele de dragoste ale şoarecilor cu cele ale păsărilor, deşi rozătoarele au un registru melodic mai limitat. Cântecele de dragoste ale şoarecilor constau în înşiruiri de vocalizări care au câteodată un tempo.

"Aceste cântece au frecvenţe înalte, de peste 50 kiloherţi, neputând fi auzite de urechea umană a cărei limită perceptivă superioară este de 20 kHz. Atunci când coborâm frecvenţa şi le ascultăm la viteză normală, aceste cântece sunt asemănătoare trilurilor de pasăre", a precizat şi cercetătorul Jonathan Chabout, participant la acest studiu.

În cadrul studiului, cercetătorii au expus şoareci masculi la diferite situaţii, le-au înregistrat sunetele şi le-au analizat. Ei au observat că şoarecii au emis nişte sunete mai complexe şi mai puternice atunci când au fost expuşi contactului cu urina unei femele, în absenţa acesteia. Atunci când femela respectivă a fost introdusă în experiment alături de şoarecii masculi, aceştia şi-au schimbat "melodia", emiţând sunete mai prelungi şi mai simple.

"Cred că şoarecii îşi transmit prin aceste cântece mesaje de genul 'sunt aici, vino la mine şi uite cât de frumos îţi cânt', demonstrând prin cântecele emise şi că sunt nişte masculi sănătoşi, capabili de reproducere. Atunci când intră în contact direct cu femela, masculii îşi simplifică cântecele, probabil pentru a-şi păstra energia pentru actul reproducerii", a mai explicat Jarvis.


Articole înrudite