14 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Standardele de frumuseţe feminină diferă mult pe glob
Standardele de frumuseţe feminină diferă mult pe glob

Wandering Pioneer, site american specializat în călătorii şi culturi ale lumii, a avut ideea să compare standardele de frumuseţe feminină din opt ţări ale lumii. Criteriile din Statele Unite câştigă teren, însă există şi câteva excepţii, printre care Franţa, a fost concluzia site-ului, citat de directmatin.fr.

Potrivit Wandering Pioneer, standardele de frumuseţe americane se numără "printre cele mai nerealiste şi mai greu de realizat din lume". Site-ul apreciază că există un decalaj între idealul de frumuseţe al femeii americane vehiculat în media, prezentată ca "înaltă, subţire, suplă, cu piept generos, păr bogat şi corp atletic", şi realitate, care necesită de cele mai multe ori retuşuri la fotografii. Astfel, peste 15 milioane de femei din Statele Unite au recurs la chirurgia estetică în 2013 pentru a se apropia de acest "ideal".

În Brazilia multă vreme femeia ideală avea rotunjimi generoase, "asemănătoare mai degrabă cu forma unei chitare decât a unei clepsidre", arată Wandering Pioneer. Acest lucru înseamnă că un bust generos nu era chiar atât de interesant pentru brazilience. În schimb, cu cât posteriorul şi şoldurile erau mai "impresionante", cu atât femeia era considerată mai atrăgătoare. Aceste criterii s-au estompat totuşi în ultimii ani, standardele de frumuseţe nord-americane înlocuindu-le încetul cu încetul. În prezent se înregistrează în Brazilia tot mai multe cazuri de măriri mamare şi anorexie, femeile dorind cu orice preţ să semene cu tinerele pe care le văd în presa internaţională.

În Coreea de Sud, modelul de urmat este cel al unei femei "foarte subţiri, cu picioare lungi, ochi mari, nas cârn şi ten palid", arată Wandering Pioneer. Sunt caracteristici tipic occidentale ce au făcut din această ţară asiatică unul din locurile reprezentative pentru chirurgia estetică mondială. Site-ul precizează că, din totalul femeilor cu vârste cuprinse între 19 şi 49 de ani, aproape una din cinci a făcut cel puţin o operaţie estetică pentru a se apropia de ideal. Presiunea asupra femeilor sud-coreene pentru adoptarea unui aspect occidentalizat este atât de mare, încât chirurgia estetică nici măcar "nu este considerată chirurgie".

În cultura franceză, idealul de frumuseţe este axat mai mult pe stil decât pe o morfologie bine determinată, afirmă Wandering Pioneer. Site-ul este de părere chiar că francezii ar acorda "mai multă importanţă personalităţii decât fizicului", menţionând conceptul de "jolie laide" (urâţică drăguţă). Astfel, normele de frumuseţe ar fi mult mai abstracte decât altele de pe glob. Şi, dacă în general francezii admiră mai degrabă corpurile longiline, acest lucru s-ar datora "faptului că Franţa este una din ţările lumii cu cea mai mare proporţie de femei cu insuficienţă ponderală".

Şi India face parte din ţările în care standardele de frumuseţe feminină sunt în schimbare, influenţate de media occidentală. "În mod tradiţional, indianca tradiţională are talie mică, şolduri late, bust generos, ochi mari, păr lung şi ten destul de închis", arată site-ul. Însă modelul de urmat în prezent este cel al actriţei şi fost model Aishwarya Rai, considerată astăzi în India una dintre cele mai frumoase femei din ţară, "însă ea are tenul deschis şi ochi verzi, excepţie de la norma indiană", potrivit Wandering Pioneer. Ca să semene cu ea, tot mai multe indience utilizează produse de albire a pielii, care le pot pune sănătatea în pericol. Fenomenul este atât de extins, încât vânzările acestor produse le depăşesc pe cele de Coca-Cola. Pentru a desemna această practică s-a inventat şi un termen: "sindromul Albă ca Zăpada".

În Iran, standardele de frumuseţe feminină se explică în primul rând prin regulile stricte în vigoare în această ţară, în care femeile poartă hijab, astfel că frumuseţea femeii se concentrează la faţă. "Idealul de frumuseţe în Iran constă adesea în utilizarea unui machiaj excesiv şi, inevitabil, în recurgerea la chirurgia plastică", afirmă Wandering Pioneer. Prin urmare, în Iran se înregistrează cea mai mare rată de rinoplastie din lume.

Site-ul menţionat arată că în Mauritania există norme de frumuseţe unice în lume. În această ţară africană, obezitatea este semn de bogăţie şi unele femei iau chiar şi "medicamente pentru îngrăşarea bovinelor pentru a-şi spori şansele de măritiş".

Şi Birmania este un stat "care sfidează normele de frumuseţe internaţionale". În această ţară asiatică există comunitatea Padaung, cunoscută pentru "femeile girafă", care îşi lungesc gâtul purtând coliere de alamă în spirală în scop estetic. Atractivitatea femeilor se bazează prin urmare pe o modificare corporală, chiar dacă se practică şi intervenţii de chirurgie plastică, paralel cu această normă.


Articole înrudite