Veritabil fenomen în SUA, moda „Tiny house”, a caselor mici, cu preţuri pe măsură, dar cu tot confortul, câştigă tot mai muţi adepţi în Franţa, scrie cotidianul „Le Figaro”. Cabanele, construite din lemn, sunt foarte confortabile şi reprezintă o nouă filosofie de viaţă pentru proprietarii lor, hippy şic - cei mai mulţi dintre ei -, preocupaţi de ecologie şi care formează o comunitate deosebit de activă pe internet.
Dincolo de Atlantic, iniţiatorii acestui curent au fost americanii Jay Shafer, Gregory Paul Johnson, Shay Salomon şi Nigel Valdez, care au fondat, în 2002, „Small house society”, având ca scop „sprijinirea cercetării, dezvoltării şi utilizării celor mai mici spaţii” de locuit. Ideile acestor foşti profesori de urbanism, transformaţi în activişti în domeniul social, au devenit foarte cunoscute după devastatorul uragan Katrina din 2005 şi, mai ales, în contextul crizei economice declanşate în 2008, întrucât ofereau locuinţe ieftine şi care se puteau realiza în timp foarte scurt.
Există însă şi voci care susţin că fenomenul actual nu a fost creat în SUA, ci în Franţa, pionierii acestui tip de construcţii fiind arhitecţii Le Corbusier şi Fernand Gardien. Ei au ridicat o casă de acest gen în 1952 la Roquebrune-Cap-Martin, în departamentul Alpes-Maritimes. Spre deosebire de minicabanele „Tiny house”, aceasta era fixată pe sol şi nu putea fi transportată ca o rulotă.
„Un habitat mic nu înseamnă doar să trăieşti într-o microcasă (...) ci, în acelaşi timp, să faci ceea ce îţi place, să-ţi urmezi obiectivele şi visurile”, a explicat Ryan Mitchell, creatorul portalului american thetinylife.com.
„Având în vedere explozia preţurilor la locuinţe, tiny house vine la timp”, pentru cei care nu mai vor să plătească o chirie de 500-700 de euro pe lună, susţine francezul Michael Desloges, cofondatorul site-ului latinyhouse.com, care şi-a făcut o meserie din confecţionarea micilor case din lemn. În acest fel se economisesc banii de chirie, iar cheltuielile de întreţinere sunt mici, mai spune el, deşi susţine că, în general, nu economisirea banilor este principalul aspect luat în calcul de majoritatea cumpărătorilor.
Nu există un profil-tip al celor care achiziţionează microcase. Sunt persoane în căutarea minimalismului, iubitoare de viaţă nomadă sau chiar şi unele care vor să-şi extindă spaţiul de locuit sau să aibă o casă de oaspeţi, a explicat acest fost brutar, care oferă spre vânzare căsuţe din lemn cu suprafaţă de 15-18 metri pătraţi, cu preţuri variind între 18.000 şi 30.000 de euro. În minicabane pot locui două persoane, cu cheltuieli de întreţinere anuale cuprinse între 300 şi 400 de euro.