27 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Totul despre Porcuşorii de Guineea
Totul despre Porcuşorii de Guineea

Prietenoşi, energici, rar agresivi, uşor de întreţinut, cu un cap (prea) mare pentru un corp atât de mic şi cu un nume derutant, Porcuşorii de Guineea, sau cobaii, sunt astăzi unele dintre cele mai populare animale de companie. Numele ştiinţific este Cavia Porcellus (în latină, porcellus = porc mic). Deşi din punct de vedere lexical a suferit destule modificări, cuvântul Cavia, la origine, însemna şobolan. Fac parte din ordinul Rodentia, care cuprinde peste 300 de familii şi 3.000 de varietăţi. Are o greutate de 700-1.200 de grame şi măsoară 20-25 centimetri în lungime. Sunt animale digitigrade (se sprijină pe degete în mers), au 4 degete cu unghii relativ mari şi curbate la membrele anterioare şi, comparativ cu alte rozătoare, Porcuşorul de Guineea nu poate stă pe membrele posterioare, nu se poate căţără şi nici nu îşi foloseşte lăbuţele anterioare pentru a ţine hrana, informează clinicataveterinara.roPrietenoşi, energici, rar agresivi, uşor de întreţinut, cu un cap (prea) mare pentru un corp atât de mic şi cu un nume derutant, Porcuşorii de Guineea, sau cobaii, sunt astăzi unele dintre cele mai populare animale de companie. Numele ştiinţific este Cavia Porcellus (în latină, porcellus = porc mic). Deşi din punct de vedere lexical a suferit destule modificări, cuvântul Cavia, la origine, însemna şobolan. Fac parte din ordinul Rodentia, care cuprinde peste 300 de familii şi 3.000 de varietăţi. Are o greutate de 700-1.200 de grame şi măsoară 20-25 centimetri în lungime. Sunt animale digitigrade (se sprijină pe degete în mers), au 4 degete cu unghii relativ mari şi curbate la membrele anterioare şi, comparativ cu alte rozătoare, Porcuşorul de Guineea nu poate stă pe membrele posterioare, nu se poate căţără şi nici nu îşi foloseşte lăbuţele anterioare pentru a ţine hrana, informează clinicataveterinara.ro
Habitatul natural
Cobaii ocupa o nişă ecologică similară cu a taurinelor. Se hrănesc cu iarba şi cu alte forme de vegetaţie, sunt animale sociale, trăiesc în grupuri mici de câteva scrofiţe, un vier şi puii. Migrează tot în grupuri, nu îşi stochează hrană şi nu îşi construiesc vizuini, ocupându-le mai degrabă pe ale altora. Sunt animale crepusculare, fiind active la răsărit şi la apus, pentru a putea fi observaţi mai greu de prădători.
Sfaturi de îngrijire
Deoarece sunt animale care în mod natural trăiesc în grupuri, au nevoie de foarte multă atenţie. În cazul în care nu consideraţi că le-o puteţi oferi, recomandat ar fi să aveţi cel puţin doi porcuşori. Puteţi încerca perechi de câte două scrofiţe sau o scrofiţă alături de un mascul castrat. Evitaţi să ţineţi doi masculi intacţi în aceeaşi cuşcă. De asemenea, nu este indicat să fie întreţinuţi alături de alte specii, deoarece creşte riscul de îmbolnăviri. Cu toate acestea, studiile arata că se pot ţine în aceeaşi cuşcă alături de un iepuraş, dar trebuie să ţineţi cont de cerinţele nutriţionale ale fiecărei specii în parte şi să adaptaţi modul de hrănire în funcţie de acestea.
Cum se prezintă un porcuşor sănătos
Porcuşorul de Guineea fără probleme de sănătate are ochii clari, limpezi, strălucitori. Este un animal activ, cu aspect robust, dar nu gras. Verifică ocazional nasul, gura şi urechile. Acestea trebuie să fie curate şi uscate, iar nu crăpate. Blana trebuie să fie strălucitoare, fină la varietăţile cu părul lung şi mai aspră la cele cu păr scurt. Pielea trebuie să fie integră, să nu prezinte răni, cruste, umflături sau râie. Excrementele trebuie să fie uscate şi tari. Orice abatere de la normal poate indica o afecţiune gastro-intestinala. Respiraţia şuierătoare sau stridentă poate fi semn al unei infecţii respiratorii. Orice alterare a stării generale reprezintă o urgenţă veterinară în cazul Porcuşorilor de Guineea.
Reproducere
- Ciclul estral: 16 zile;- Durata: 20 – 24 ore;- Gestaţia: 65 -– 70 zile;- Numărul de pui fătaţi: 2 – 5;- Greutatea la naştere: 50 – 145 g;- Perioada de alăptare: 4 săptămâni;- Speranţa de viaţă: în medie 5 – 7 ani (maxim 8).
Alimentaţia
Deşi există hrană specială, habitatul natural le-ar permite Porcuşorilor de Guineea o dietă mult mai variată. Este esenţială suplimentarea raţiei cu Vitamina C, deoarece, la fel ca şi omul, porcuşorii nu o pot sintetiza. Pentru un porcuşor matur necesarul este de 10-30 mg pe zi, iar pentru femelele gestante sau lactante, pentru pui şi pentru porcuşorii bolnavi, necesarul se dublează. Semnele carenţei sunt: letargie, slăbiciune, apatie, întârzieri ale creşterii, sare în loc să păşească, articulaţii mărite în volum, refuzul hranei, pierdere în greutate, diaree, blana aspră, sensibilitate la atingere, infertilitate şi chiar moarte. Amestecurile destinate rozătoarelor au în general o cantitate insuficienţă de vitamina C. De aceea, suplimentarea cu fructe, legume şi alte verdeţuri este esenţială. Îi puteii da morcovi, andive, mere, roşii, frunze de ţelină, portocale, conopidă (care au între 5 şi 75 mg / 100g) sau brocoli, cicoare, varză, pătrunjel şi fructe de măceş (care au între 100-500 mg / 100g). În ceea ce priveşte hrana uscată, este important să ţineţi cont de momentul în care i-aţi deschis ambalajul deoarece după 3 luni îşi pierde mare parte din valoarea nutritivă. Suplimentarea raţiei cu fân este indicată pentru o digestie echilibrată şi pentru conţinutul sau în calciu şi magneziu. Rozător prin excelenţă, este necesar să îi întreţineţi acest obicei cu ramuri de sălcie, pomi fructiferi, pâine uscată sau prăjită sau diferite frunze de fructe. Iar dacă îl veţi lăsa în afara cuştii, atenţie la cabluri. Nu va ezita să le roadă şi este puţin probabil să reziste la 220 volţi. De asemenea, aveţi grijă să nu mănânce plante din ghivece. Nu ştiţi dacă sunt toxice pentru porcuşori. Apa se va lăsa la discreţie, la temperatura camerei, iar adăpătorile se vor curata regulat.
Îngrijire
La fel ca şi celelalte animale de companie sau de fermă, Porcuşorii de Guineea trebuie deparazitaţi în mod regulat. În ceea ce priveşte deparazitarea internă această procedură este recomandată de 3-4 ori pe an, respectiv o dată la 3-4 luni. Deparazitarea externă se face lunar cu soluţii spot-on (pipete care se aplică pe spatele animalului în mai multe puncte coborând dinspre ceafa către coada) sau diferite pudre. Vaccinarea porcuşorilor nu este necesară şi nu există vaccinuri destinate în acest scop. Temperatura optimă pentru Porcuşorii de Guineea este de 18-24 de grade. Variaţiile de temperatură pot determina apariţia unor tulburări relativ grave la această specie. Porcuşorii de Guineea se spală o dată la 2 luni, respectiv la 3 luni la varietăţile cu păr scurt sau la nevoie. Aveţi grijă să ţineţi capul întotdeauna la suprafaţa apei pentru a preveni pătrunderea acesteia în urechi, nas sau gură. În plus, varietăţile cu păr lung se tund în mod regulat. Pieptănarea zilnică este la fel de importantă pentru a menţine aspectul sănătos şi strălucitor al blănite. Pentru această procedură aveţi nevoie de un pieptăn cu dinţii rari. Periile nu sunt indicate pentru porcuşori. Este indicat să fie învăţat de la o vârstă fragedă cu aceste ritualuri, atât pentru a nu-i stresa ca adulţi, cât şi pentru a vă uşura munca. Unghiile se vor tăia în mod regulat, cu grijă.
Cuşca
Bineînţeles că plasarea acesteia într-un loc uscat, aerisit, fără curenţi de aer este esenţială pentru menţinerea stării de sănătate a animalului. Un minim necesar de spaţiu pentru un porcuşor este de 75x90cm, iar pentru doi 75x125cm. Desigur, cu cât va fi mai mare, cu atât va fi mai bine, iar porcuşorii se vor simţi mai confortabil. Marginile cuştii trebuie să aibă un prag de câţiva centimetri, pentru că aceştia să nu poată aruncă rumeguşul afară. Nu este necesar să o acoperiţi decât dacă mai găzduiţi şi alte animale, posibile prădătoare. Ca aşternut puteţi utiliza rumeguşul. Comparativ cu talasul, acesta are avantajul că este lipsit de praf. De asemenea, proprietarii utilizează cu succes: fan tocat, fâşii de hârtie, nisip, aşternut de pisici. Pentru a le întreţine un alt obicei, scormonitul, le puteţi dota căsuţă cu o cutie de lemn sau de carton în care să se poată ascunde. Curăţarea întregii cuşti se face săptămânal, iar dejecţiile se îndepărtează zilnic. Nu va fi greu să le depistaţi, deoarece porcuşorii îşi aleg în acest scop un colţ pe care îl vor folosi în mod regulat.
De reţinut
- Porcuşorul de Guineea NU este un porc;- Curenţii de aer şi umiditate pot determina îmbolnăviri grave;- Nu lăsaţi porcuşorul să alerge pe masa sau pe alte suprafeţe înalte! Nu apreciază bine distanţele şi poate să cadă, provocându-şi diverse leziuni;- Fanul este un aliment foarte important! I-l puteţi da în cantităţi nelimitate;- Vitamina C este esenţială în raţia porcuşorilor;- Dacă un Porcuşor de Guineea are masticaţia superficială, verificaţi-i dinţii;- Oferiţi-le suficientă atenţie sau luaţi o pereche;- Evitaţi variaţiile mari de temperatură;- Nu uitaţi să deparazitaţi intern şi extern porcuşorul;- Spălarea, pieptănarea, tunderea se fac în mod regulat.


Articole înrudite