28 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
VIDEO: O femeie paralizată a reuşit să comunice prin intermediul unui avatar digital
VIDEO: O femeie paralizată a reuşit să comunice prin intermediul unui avatar digital

O femeie paralizată a fost capabilă să comunice printr-un avatar digital! Noua tehnologie foloseşte electrozi mici plasaţi pe suprafaţa creierului şi este mai rapidă decât sintetizatoarele care se bazează pe urmărirea ochilor şi a transpus semnalele creierului în cuvinte şi expresii faciale, transmite The Guardian.

Reuşita acestui caz ridică speranţe că interfeţele creier-computer (BCI) ar putea fi pe punctul de a transforma viaţa persoanelor care şi-au pierdut capacitatea de a vorbi din cauza unor afecţiuni precum accidentele vasculare cerebrale şi scleroza laterală amiotrofică (ALS). Până acum, pacienţii au trebuit să se bazeze pe sintetizatoare de vorbire frustrant de lente, care implică scrierea cuvintelor folosind urmărirea ochilor sau mişcări faciale mici, făcând imposibilă conversaţia naturală. Tehnologia foloseşte mici electrozi plasaţi pe suprafaţa creierului Cea mai recentă tehnologie foloseşte electrozi mici implantaţi pe suprafaţa creierului pentru a detecta activitatea în partea creierului care controlează vorbirea şi mişcările feţei. Aceste semnale sunt traduse direct în discursul şi expresiile faciale ale unui avatar digital, inclusiv zâmbetul, încruntarea sau surpriza. „Scopul nostru este de a restabili un mod complet, întruchipat de comunicare, care este într-adevăr cel mai natural mod de a vorbi cu ceilalţi”, a spus profesorul Edward Chang, care a condus lucrările la Universitatea din California, San Francisco (UCSF). „Aceste progrese ne aduc mult mai aproape de a face din aceasta o soluţie reală pentru pacienţi.” Pacienta, o femeie de 47 de ani, Ann, a fost grav paralizată de când a suferit un accident vascular cerebral în urmă cu mai bine de 18 ani. Ea nu poate vorbi sau tasta şi comunică în mod normal folosind tehnologia de urmărire a mişcărilor, care îi permite să selecteze încet literele cu până la 14 cuvinte pe minut. Ea speră că tehnologia avatarului digital i-ar putea permite să lucreze ca şi consilier în viitor.

Avatarul digital a reprodus vocea femeii pe baza unei înregistrări de la nunta ei

Echipa a implantat un dreptunghi subţire ca hârtia, cu 253 de electrozi, pe suprafaţa creierului lui Ann, pe o regiune critică pentru vorbire. Electrozii au interceptat semnalele creierului care, dacă nu ar fi avut accidentul vascular cerebral, ar fi controlat muşchii din limbă, maxilar, laringe şi faţă. După implantare, Ann a lucrat cu echipa pentru a antrena algoritmul AI al sistemului pentru a detecta semnalele unice ale creierului pentru diferite sunete prin repetarea unor fraze diferite. Computerul a învăţat 39 de sunete distincte şi a fost folosit un model de limbaj în stil Chat GPT pentru a traduce semnalele în propoziţii inteligibile. Acesta a fost apoi folosit pentru a controla un avatar cu o voce personalizată pentru a suna ca vocea lui Ann înainte de accident, pe baza unei înregistrări a vocii la nunta ei. Tehnologia nu a fost perfectă, decodând incorect cuvintele în 28% din timp, într-un test care a implicat mai mult de 500 de fraze şi a generat 78 de cuvinte pe minut, comparativ cu 110-150 de cuvinte rostite de obicei, într-o conversaţie obişnuită. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă au spus că cele mai recente progrese în materie de precizie, viteză şi sofisticare sugerează că tehnologia este acum într-un punct în care devine practic utilă pentru pacienţi.

Profesorul Nick Ramsey, neurolog la Universitatea din Utrecht din Olanda, care nu a fost implicat în cercetare, a declarat: „Acesta este un salt de la rezultatele anterioare. Suntem într-un punct de cotitură.” Următorul pas crucial este crearea unei versiuni wireless a BCI care ar putea fi implantată sub craniu. „Să oferi oamenilor abilitatea de a-şi controla liber propriile computere şi telefoane cu această tehnologie ar avea efecte profunde asupra independenţei şi interacţiunilor sociale”, a spus dr. David Moses, profesor asistent în chirurgie neurologică la UCSF şi coautor al cercetării. Descoperirile sunt publicate în revista Nature, potrivit digi24.ro.

Autor: Albert Gabriel OPRIŞAN


Articole înrudite