30 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Borc: „Nu vreau ca România să rămână, în continuare, o destinaţie low-cost în domeniul forţei de muncă”
Borc: „Nu vreau ca România să rămână, în continuare, o destinaţie low-cost în domeniul forţei de muncă”

Nu vreau ca România să rămână, în continuare, o destinaţie low-cost în domeniul forţei de muncă, iar investiţiile pot merge către foarte multe domenii, cum ar fi turismul şi zona de cercetare - dezvoltare - inovaţie, a declarat, în cadrul Forumului de Investiţii România - Elveţia, Costin Borc, vicepremier şi ministru al Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri.
"Unul dintre cele mai grele lucruri cu care ne confruntăm azi este lipsa forţei de muncă cu calificare. Calitatea forţei de muncă lipseşte. Unităţile de producţie din România sunt unele dintre cele mai perfomante, dar apare lipsa forţei de muncă. Nu vreau ca România să rămână, în continuare, o destinaţie low-cost în domeniul forţei de muncă. Vrem să creăm centre de cercetare-inovaţie, inginerie, centre de excelenţă. Vreau să atragem investitori, să stimulăm start-up-urile. Deşi pe termen lung vom crea terenul propice pentru investiţii, un mediu în care stimularea start-upurilor axate pe inovaţie este important. Sunt multe lucruri unde puteţi investi în România, cum ar fi turismul. Turiştii elveţieni sunt interesaţi de Delta Dunării, de munţii României, de turismul rural şi cultural. Cred că există potenţial mare de investiţii în România. Sunt de acord că turismul din România nu funcţionează la fel ca în Elveţia. Anul trecut, când am fost într-o staţiune de schi din Elveţia, a trebuit să merg şi la Bruxelles, şi am avut nevoie de doar 3 ore şi jumătate să ajung în capitala Belgiei, cu patru mijloace publice de transport", a spus Borc.
Oficialul a menţionat, totodată, că ministerul pe care îl conduce, alături de Ministerul Finanţelor Publice, au pus la punct două iniţiative menite să aducă plus valoare în domeniul educaţiei, prin acordarea de stimulente fiscale.
"Eu şi colegul meu Biriş (Gabriel Biriş, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice, n.r.) încercăm să stabilim acest cadru fiscal. Este datoria dumneavoastră să vă plângeţi de politica fiscală, dar uitându-vă la nişte analize comparative veţi vedea că lucrurile se îndreaptă într-o direcţia bună. Suma rămasă în buzunarul investitorului care face afaceri în România este importantă. În domeniul educaţiei avem două iniţiative împreună cu Ministerul Finanţelor. Prima este o schemă de deducere pentru cercetare şi dezvoltare. Vrem să creăm această schemă cum s-a făcut acum 15 ani în domeniul IT. În al doilea rând, vrem să stimulăm companiile care vor să investească în domeniul educaţiei. Vorbim despre o responsabilitate corporativă. Vrem să mergem mai departe şi să oferim o schemă de stimulente fiscale pentru ca noi companii să investească în domeniul educaţiei. Îmi place să cred că nu vom continua cu ceea ce s-a făcut până acum. Când vorbim despre deduceri fiscale, nu vreau să am un discurs populist, dar spun că aceste două proiecte vor aduce mai mulţi bani economiei", a explicat Costin Borc.
Vicepremierul a punctat, de asemenea, că "România este o ţară cu o creştere impresionantă la nivel european şi că există o piaţă de 20 de milioane de cetăţeni, iar extinderea în regiune să devină un pivot central în rândul ţărilor din zonă".
"Un alt element important despre care vreau să vorbesc este să nu luăm lucrurile uşor. Veţi vedea că încercăm să corectăm blocajele prin campania anticorupţie. Aţi văzut că sunt foşti miniştri chemaţi la DNA şi este foarte important că aceste foste personalităţi sunt luate acum la întrebări", a subliniat ministrul Economiei.
Camera de Comerţ Elveţia — România organizează, luni, la Bucureşti, Forumul de Investiţii România — Elveţia, eveniment în cadrul căruia sunt abordate teme precum: "Viitorul economiei în România", "Provocări şi oportunităţi pentru investitori" şi "Reforma sistemelor educaţional şi fiscal".
La eveniment mai sunt prezenţi: preşedintele Consiliului Naţional Elveţian — Christa Markwalder, preşedintele Camerei de Comerţ Elveţia — România — Irina Bolomey, secretarul de stat în Ministerul Economiei şi şef al Departamentului pentru Investiţii Străine şi Parteneriat Public-Privat — Manuel Costescu, precum şi secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice — Gabriel Biriş.


Articole înrudite