18 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Corina Creţu: POR 2014-2020, în valoare de 8,25 miliarde euro, adoptat de Comisia Europeană
Corina Creţu: POR 2014-2020, în valoare de 8,25 miliarde euro, adoptat de Comisia Europeană

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Sevil Shhaideh, şi comisarul european pentru Politică Regională, Corina Creţu, au participat marţi, la Bruxelles, la semnarea deciziei Comisiei Europene de adoptare a Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020, în valoare de 8,25 miliarde euro, informează un comunicat al MDRAP, potrivit Agerpres.

„Am adoptat astăzi unul dintre cele mai mari programe de investiţii din Uniunea Europeană. Acesta va aduce beneficii concrete pentru toţi cetăţenii României. Prin sprijinirea întreprinderilor mici, prin promovarea mobilităţii urbane, prin îmbunătăţirea conectivităţii regionale şi prin oferirea unui acces mai bun la servicii sociale pentru toţi cetăţenii, în special pentru cei mai săraci şi mai vulnerabili, aceste investiţii vor duce la îmbunătăţirea semnificativă a vieţii românilor. În plus, investiţiile în eficienţa energetică vor scădea facturile la energie pentru consumatorii casnici şi vor proteja mediul. Le doresc românilor să profite la maximum de oportunităţile oferite de acest program”, a declarat comisarul Corina Creţu.

Potrivit sursei citate, ministrul Dezvoltării Regionale, Sevil Shhaideh, a adăugat că POR este programul cu cea mai mare contribuţie la dezvoltarea regională a României.

„Programul prevede alocările financiare pentru cele 11 axe prioritare (plus axa 12 - Asistenţă Tehnică) în care vor fi investiţi în următorii 7 ani cei 8,25 miliarde euro alocaţi României pentru dezvoltare regională. Din bugetul total, 6,7 miliarde euro reprezintă sprijinul UE, prin Fondul European de Dezvoltare Regională”, a spus Shhaideh.

POR 2014-2020 acoperă 9 dintre cele 11 obiective avute în vedere de Politica de Coeziune a Uniunii Europene şi va continua să finanţeze investiţii din perioada 2007-2013: infrastructură socială, de sănătate şi educaţională, IMM-uri, drumuri judeţene şi turism, dar va finanţa şi noi categorii de proiecte faţă de programul precedent: reabilitarea termică a clădirilor publice, lucrări de cadastru şi centre de transfer tehnologic.

„Noul program este o versiune mai bună, mai accesibilă pentru beneficiari, pentru că au fost înglobate recomandările Comisiei de simplificare a regulilor: apeluri de proiecte uniformizate pentru toate axele, un număr mai mic de documente depuse odată cu cererea de finanţare, proiectele aflate în stadiu avansat de pregătire vor primi punctaj suplimentar, iar etapele de evaluare şi selecţie vor dura mai puţin”, a mai susţinut ministrul Dezvoltării Regionale.

În martie 2014, programul a fost lansat în consultare publică, în august anul trecut a fost trimisă Comisiei Europene versiunea oficială, iar în mai 2015 a fost lansat în consultare publică ghidul general al solicitantului. 


Articole înrudite