25 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Criteriul de înălţime privind admiterea în şcolile MAI a fost eliminat
Criteriul de înălţime privind admiterea în şcolile MAI a fost eliminat

Normele cu privire la introducerea traseului aplicativ pentru proba de verificare a aptitudinilor fizice la concursurile de admitere în şcolile MAI au fost publicate în Monitorul Oficial, anunţă Ministerul Afacerilor Interne (MAI), care precizează că a fost eliminat criteriul de înălţime.
Recent au fost publicate în Monitorul Oficial normele cu privire la introducerea traseului aplicativ pentru proba de verificare a aptitudinilor fizice la concursurile de admitere în instituţiile de învăţământ ale Ministerului Afacerilor Interne, precum şi pentru cei recrutaţi în vederea ocupării prin concurs a unor posturi vacante, potrivit Mediafax.
Ministerul Afacerilor Interne precizează că, prin introducerea traseului aplicativ la admitere, se verifică aptitudinile fizice ale candidaţilor prin parcurgerea a 11 elemente de dificultate într-un timp de maximum 2 minute şi 25 de secunde.
Una dintre consecinţele introducerii acestei noi modalităţi de testare a calităţilor fizice este eliminarea criteriului de înălţime.
"În aceste condiţii parcurgerea noilor probe impune candidaţilor o anumită statură sau calităţi fizice deosebite pentru terminarea traseului aplicativ în timpul menţionat", arată MAI într-un comunicat de presă, postat pe site-ul instituţiei.
Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, eliminarea limitei de înălţime pentru candidaţi este în acord inclusiv cu hotărârile Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, care a recomandat instituţiei să elimine acest criteriu, dar şi cu unele soluţii pronunţate de diverse instanţe de judecată.
"Menţionăm că o abordare asemănătoare a probelor sportive se regăseşte şi la admiterea în şcolile ministerelor de interne din mai multe state europene, precum: Austria, Belgia, Canada, Olanda, Franţa, Germania, Marea Britanie, Ungaria sau Spania", potrivit sursei citate.
O altă modificare prevede ca persoanele care vor candida la şcolile pentru subofiţeri - pompieri sau care participă la concursurile organizate pentru posturile vacante din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) sunt exceptate de la interdicţia de a avea semne particulare sau tatuaje neacoperite de vestimentaţie, în ţinuta de vară.


Articole înrudite