28 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Eurodeputaţii români au cerut în plenul PE recompense pentru R.Moldova
Eurodeputaţii români au cerut în plenul PE recompense pentru R.Moldova

Eurodeputaţi români din PSD şi PDL au cerut luni seară, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, ca Republicii Moldova să i se recunoască meritele şi curajul în continuarea integrării europene în ciuda presiunilor Rusiei şi au apreciat că summit-ul de la Vilnius din noiembrie ar putea fi unul „istoric” dacă aşteptările UE de la partenerii săi estici vor fi îndeplinite.

Sabin Cutaş, care a vorbit în numele grupului S&D în cadrul dezbaterii privind „Politica comercială a UE privind ţările din Parteneriatul Estic (PaE)”, a spus că summitul de la Vilnius trebuie să fie un moment istoric şi că este în interesul UE şi al securităţii blocului comunitar să aibă o o vecinătate stabilă politic şi economic.

El şi-a exprimat speranţa ca la reuniunea de la 28-29 noiembrie din capitala Lituaniei vor fi semnate acordurile de asociere şi de liber schimb cu Ucraina şi că acordurile similare cu R. Moldova şi Georgia vor fi parafate.

„Avem datoria de a sprijini concret aceste state, în contextul presiunilor continue din partea Rusiei şi vreau doar să amintesc faptul că recentele declaraţii ale preşedintelui Armeniei conform cărora ţara sa se va alătura uniunii vamale formate din Rusia-Kazahstan şi Belarus demonstrează eficienţa acestor presiuni. După ce a fost supusă unui embargo asupra exporturilor de vin, R. Moldova a fost ameninţată cu întreruperea aprovizionării cu energie în această iarnă. Cu atât mai curajoasă este decizia acesteia de a continua integrarea europeană, cu cât depinde energetic de Rusia”, a spus eurodeputatul conservator.

El a ţinut să salute „reacţia promptă şi eficientă” a comisarului european pentru agricultură, Dacian Cioloş, care a propus liberalizarea completă a importurilor de vin din R. Moldova în UE înainte de intrarea în vigoare a Acordului de liber schimb.

„Am convingerea că PE, prin intermediul Comisiei de comerţ internaţional, va aproba propunerea Comisiei Europene, dând astfel un semnal clar că susţine determinarea autorităţilor de la Chişinău de asociere europeană. Nu în ultimul rând, pledez pentru abordarea individuală a ţărilor vizate, astfel încât să fie încurajate proporţional eforturile celor mai activi şi mai consecvenţi parteneri, cu un singur scop — integrarea europeană cât mai rapidă a acestora”, a conchis Cutaş.

Eurodeputata PSD Corina Creţu a spus în intervenţia sa că nemulţumirea Rusiei faţă de semnarea unor acorduri economice între UE şi ţări ca Ucraina, R. Moldova sau Georgia este „nefirească”, reamintind în acest sens embargoul asupra exporturilor de vinuri moldoveneşti în Rusia „dar şi alte presiuni politice, şantajul energetic, comercial şi militar exercitat în ultimele luni asupra R. Moldova”.

„Este regretabil că Rusia, membră a Consiliului Europei şi a OSCE, consideră încă un act de ostilitate la adresa sa aspiraţia europeană a unor state ex-sovietice. Este dreptul suveran al oricărui stat de a-şi defini opţiunile de politică externă. Felicit preşedinţia lituaniană pentru impulsionarea procesului de asociere şi solicit Comisiei şi Consiliului să susţină în continuare reformele şi consolidarea proceselor democratice în ţările PaE. Este în interesul nostru ca aceste ţări să beneficieze de oportunităţile accesului la pieţele Uniunii, pentru a se dezvolta şi a oferi cetăţenilor lor o viaţă decentă”, a mai afirmat Corina Creţu.

Eurodeputatul PDL Cristian Preda a spus în plenul PE că, date fiind semnalele îngrijorătoare care vin din Ucraina şi Georgia, R. Moldova este elevul „cel mai bun” din PaE şi că trebuie recompensat ca atare, fiind esenţial ca acordurile de asociere şi liber schimb să fie funcţionale înainte de încheierea mandatului actualei Comisii.

„Suntem îngrijoraţi de semnalele care vin de la Kiev. Preşedintele (Viktor) Ianukovici trebuie să se ţină de cuvânt şi să ofere o soluţie în cazul Timoşenko. Aici nu e vorba despre o persoană ci despre un simbol, un simbol al unei justiţii libere necontrolate de puterea politică. Semnalele din Georgia sunt şi ele îngrijorătoare din aceeaşi perspectivă a unei justiţii partizane, pentru că acolo au fost arestaţi mai mulţi foşti lideri politici, într-o justiţie dezechilibrată politic. Tot în Georgia asistăm, la presiuni politice exercitate asupra mass-media”, a spus Preda în intervenţia sa.

El a subliniat în acest context că R. Moldova se evidenţiază ca „elevul cel mai bun” şi că, în conformitate cu logica „mai mult pentru mai mult”, Chişinăul ar trebui recompensat.

„Pentru a consolida evoluţiile pozitive de aici este însă esenţial ca acordul de asociere şi de liber schimb să fie funcţional cât mai repede, şi anume înaintea încheierii mandatului actualei Comisii. Închei spunând că sperăm să primim din partea tuturor partenerilor noştri din est veşti bune, pentru ca summitul de la Vilnius să fie cu adevărat unul istoric”, a încheiat Cristi Preda.


Articole înrudite