07 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
În România, contabilitatea simplificată va fi extinsă până la o cifră de afaceri de 700.000 de euro
În România, contabilitatea simplificată va fi extinsă până la o cifră de afaceri de 700.000 de euro

Ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism, Florin Nicolae Jianu, a declarat că începând cu anul viitor firmele vor putea beneficia de simplificarea birocraţiei prin extinderea aşa numitei contabilităţi simplificate până la o cifră de afaceri de 700.000 de euro, faţă de 35.000 de euro, cât este în prezent.
În opinia sa, aplicarea contabilităţii simplificate este o 'măsură suplă', care vine în întâmpinarea cerinţelor mediului de afaceri, motiv pentru care punerea în practică a acesteia a fost devansată cu un an faţă de termenul impus de o Directivă Europeană.
„De la 1 ianuarie 2015, aproape 600.000 de operatori economici vor beneficia de ceea ce înseamnă contabilitatea simplificată. Până în acest moment, de aceasta beneficiază numai 2.000 de agenţi economici, adică cei cu o cifră de afaceri de până la 35.000 de euro. Este o aplicare a Directivei Europene care ar fi fost obligatorie de la 1 ianuarie 2016, dar noi considerăm că este o măsură utilă şi care vine în întâmpinarea nevoilor mediului de afaceri şi atunci o punem în aplicare de la 1 ianuarie 2015”, a afirmat ministrul delegat pentru IMM-uri, în cadrul unei întâlniri cu oamenii de afaceri din judeţul Hunedoara.
Ministrul a mai spus că unul dintre obiectivele sale majore reprezintă debirocratizarea şi simplificarea administrativă prin digitalizarea activităţilor ce au legătură cu instituţii ale statului. În acest context, Florin Jianu a spus că Registrul Comerţului este una dintre instituţiile în care digitalizarea se află într-un stadiu avansat de aplicare, în paralel cu o creştere a gradului de utilizare a semnăturii electronice.
Contabilitatea simplificată presupune că agenţii economici vor depune la Fisc numai formularul de bilanţ şi pe cel al contului de profit şi pierdere. Firmele care se încadrează în cerinţele pentru contabilitatea simplificată, dar nu doresc să aplice acest sistem pot opta, în continuare, pentru varianta clasică de contabilitate, armonizată cu directivele europene.


Articole înrudite