09 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„În România trebuie să investim în infrastructură şi în viitor”
„În România trebuie să investim în infrastructură şi în viitor”

Fondurile structurale joacă un rol important în dezbaterea politică din unele state membre şi comentariile serviciilor Comisiei Europene provoacă „agitaţie”, dar corespondenţa cu autorităţile române pe tema viitorului Acord de Parteneriat este ceva normal, care are loc în cazul tuturor statelor membre, a declarat marţi, la Bruxelles, comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn.
Înaltul oficial european a făcut aceste afirmaţii în cadrul unui briefing de presă comun cu ministrul român al fondurilor europene, Eugen Teodorovici, cu care a avut o întrevedere la Comisia Europeană.
„Ştiu că în unele state membre, 10-12, fondurile structurale joacă un rol important în dezbaterea politică şi există agitaţie în privinţa unora dintre comentariilor noastre, ceea ce nu este în intenţia noastră, pentru că asta face parte din schimburile noastre regulate şi de aceea am făcut acest exerciţiu anul trecut, pentru a nu pierde prea mult timp atunci când se va ajunge la finalizarea unui acord de parteneriat în 2014. Am cerut tuturor statelor noastre membre să depună drafturi şi am avut consultări interne între servicii şi cred că din 28 de state membre 24 au folosit această oportunitate”, a declarat Johannes Hahn.
El a subliniat că nu a fost vorba niciodată, aşa cum s-a relatat în media româneşti, despre respingerea vreunui draft din partea autorităţilor române.
„Am făcut comentariile noastre, ca în cazul multor statele membre, şi trebuie să admitem că multe dintre ele au dificultăţi în a ţine cont de această nouă abordare privind realizarea de strategii sau condiţionalităţi ex-ante. Este într-adevăr un exerciţiu foarte solicitant pentru multe state membre, dar este unul extrem util, pentru că le ajută să aibă o imagine foarte clară despre locurile spre care investiţiile ar trebui îndreptate într-un anumit stat, de exemplu România”, a mai afirmat Hahn.
Comisarul european a vorbit şi despre faptul că Acordul de Parteneriat pentru noua perioadă de programare va trebui să ţină cont de schimbarea de accent din politica de coeziune pentru următoarea perioadă de programare, orientată mai mult spre susţinerea IMM-urilor, finanţarea creării de locuri de muncă pe termen lung şi dezvoltării sustenabile.
„Există o mişcare în statele membre, de la orientarea spre infrastructură spre sprijinirea IMM-urilor. Dar trebuie să admit că în România trebuie să investim în infrastructură şi în viitor, însă trebuie să mutăm puţin accentul. România a ţinut cont de această nouă orientare şi sunt mulţumit de direcţia spre care se îndreaptă”, a mai spus comisarul european.
El a mai precizat că momentul semnării Acordului de Parteneriat cu România depinde doar de calitatea propunerii trimise de autorităţile de la Bucureşti.
„Nu este o cursă, nu trebuie să fii primul sau să-l adopţi cât mai repede, ceea ce contează este calitatea. Este un document de calitate pentru că este vorba despre o perspectivă de zece ani şi sigur am dori să-l avem cât mai repede şi facem totul pentru a asigura acest lucru. Dacă documentul are calitatea necesară, şi nu există indicii că nu ar fi cazul, atunci ar putea fi destul de repede. În general, pot să spun că obiectivul este să avem toate acordurile de parteneriat semnate înainte de finalul lui iunie”, a spus Johannes Hahn.


Articole înrudite