05 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Legea descentralizării - neconstituţională
Legea descentralizării - neconstituţională

Legea descentralizării este neconstituţională - a decis, vineri, Curtea Constituţională. Hotărârea a fost luată în unanimitate. Judecătorii au constatat că procedura de adoptare prin angajarea răspunderii de către guvern nu este ilegală, dar au admis că, pe fond, prevederile legii sunt neconstituţionale.

Amintim că la 23 noiembrie anul trecut, PDL a anunţat că a depus o sesizare privind neconstituţionalitatea prevederilor din Legea descentralizării. PDL considera că legea încalcă principiile fundamentale ale descentralizării şi principiile constituţionale în ce priveşte purtătorii autonomiei locale, care sunt consiliile locale şi primarii, în timp ce consiliul judeţean este coordonator al activităţii acestora.

Democrat-liberalii solicită demisia Guvernului Ponta ca urmare a neconstituţionalităţii legii privind descentralizarea administrativă. Prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu, afirmă că aplicarea legii în cauză ar fi dus la o dezorganizare administrativă de care ar fi profitat baronii USL din teritoriu. Democrat-liberalii propun un pact în privinţa elaborării Legii descentralizării, iar la dezbaterile pe acest subiect să ia parte atât politicul, cât şi societatea civilă în ansamblul său.

Decizia pronunţată în unanimitate de judecătorii Curţii Constituţionale, potrivit căreia Legea descentralizării este neconstituţională, sugerează că în România nu există posibilitatea revizuirii structurii centralizate a statului şi nu pot fi transferate comunităţilor locale atribuţii decizionale, a declarat vineri preşedintele UDMR, Hunor Kelemen. Acesta a precizat Agenţiei MTI că despre decizia Curţii Constituţională va putea să se pronunţe pe fond şi în detaliu numai după publicarea motivaţiei acestei decizii, dar la prima vedere pare bizar faptul că judecătorii au declarat în unanimitate neconstituţională această lege. "Ceea ce poate însemna şi faptul că în România nu se poate adopta o decizie politică care să se bazeze pe principiul subsidiarităţii. Este grav, deoarece astfel se poate ajunge în situaţia în care nu pot fi transferate comunităţilor locale atribuţii de decizie", a mai menţionat Hunor Kelemen, care a considerat că este periculos dacă decizia de azi a Curţii Constituţionale va anula pe termen mediu şi lung toate încercările îndreptate spre realizarea autonomiei regionale locale. Această ipoteză este valabilă numai în cazul în care Curtea Constituţională a respins însuşi principiul decentralizării, însă acest lucru se va vedea după publicarea motivaţiei deciziei, a mai precizat Hunor Kelemen. 


Articole înrudite