27 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Preşedintele PSD, Victor Ponta, copreşedinte al USL, i-a transmis duminică o scrisoare deschisă premierului Mihai-Răzvan Ungureanu şi fostului premier Emil Boc, prin care atrage atenţia asupra faptului că ''mecanismul absorbţiei fondurilor europene este într-o criză sistemică'', iar "Guvernul are obligaţia să ia măsuri structurale radicale pentru remedierea problemelor ce riscă să ducă la noi sancţiuni din partea Comisiei Europene sau chiar la pierderea fondurilor UE".

Suspiciuni de fraudă, nereguli şi deficienţe majore ale sistemului de management şi control

"Am luat act cu deosebită îngrijorare de anunţul conform căruia României îi vor fi suspendate, din nou, fonduri europene, de data aceasta, în valoare de 3,5 miliarde de euro. Dacă acest lucru s-ar fi întâmplat acum pentru prima dată, atunci s-ar fi putut spune că situaţia este gravă. Din nefericire pentru România, situaţia este una de-a dreptul dramatică, întrucât este cel puţin a treia oară, în mai puţin de 12 luni, când primim un semnal de o asemenea gravitate din partea Comisiei Europene. Prima data în iunie 2011, când Comisia Europeană a suspendat plăţi în valoare de aproximativ 800 milioane euro, pentru Axa 2 a POR, din cauza neregulilor descoperite pe achiziţiile publice. A doua oară în ianuarie 2012, când aceeaşi Comisie a ameninţat România cu procedura de infringement, pentru că s-au încălcat normele europene în materie de achiziţii publice pe un contract atribuit de Primăria sectorului 3 din Bucureşti. Răspunsul autorităţilor coordonate de dumneavoastră a fost şi este, invariabil, acelaşi: să stăm liniştiţi, e o problema punctuală care se rezolvă. Din nefericire, problema nu este punctuală, ci sistemică, şi nici nu se rezolvă, ci dimpotrivă, constatăm că se amplifică", a arătat Ponta, în scrisoarea deschisă remisă AGERPRES de Biroul de presă al PSD.
El a susţinut că în fiecare dintre problemele enumerate există "aceleaşi recurenţe": "suspiciuni de fraudă sau nereguli în privinţa achiziţiilor publice şi deficienţe majore ale sistemului de management şi control".

"Se fură mai mulţi bani decât se atrag"

"Mai simplu spus, mari sume din banii europeni sunt fie serviţi către clientela PDL, fie risipiţi pe proiecte controversate. În tot acest timp, controalele, atunci când se fac, se fac superficial. Acest lucru generează neîncredere la Bruxelles privind corectitudinea cu care România gestionează fondurile europene", a adăugat liderul USL.
Potrivit acestuia, problema se amplifică pentru că, în primul rând, "se fură mai mulţi bani decât se atrag".
"Există rapoarte ale Parlamentului European sau chiar ale Comisiei care arată că, în România, frauda constituie peste jumătate din cuantumul total al neregulilor constatate în gestionarea fondurilor europene. Dacă vorbim de POSDRU, nu trebuie decât să ne amintim de cazurile Botiş, Mandas Vergu sau Sorina Plăcintă", a susţinut el.
În al doilea rând, a continuat Ponta, nici acum, după apeluri repetate ale Comisiei, "legislaţia achiziţiilor publice nu este în concordanţă cu exigenţele UE".
El a mai susţinut că autorităţile de management "sunt puternic politizate".
"Sute de experţi, în care Guvernul a investit sume importante pentru instruire, au părăsit sau au fost alungaţi din sistem pentru a face loc numirilor politice. Miliardele de euro sunt pe mâna unor adevăraţi baroni ai fondurilor europene, de care nimeni nu ştie nimic altceva decât că au fost puşi de PDL. Nimeni nu se atinge de ei, deşi din cauza lor pierdem bani şi primim sancţiuni. Singurii care plătesc pentru toate acestea sunt românii, care în loc să beneficieze de autostrăzi, primesc terenuri de fotbal în pantă, şi în loc să beneficieze de fonduri pentru proiecte, trebuie să plătească, din taxe şi impozite, amenzile României către UE", a argumentat preşedintele PSD.
El a mai afirmat, în scrisoarea deschisă, că, în acest moment, "România are mai multe fonduri suspendate din cauza neregulilor decât bani atraşi efectiv de la UE".

Propunerile USL

"Pentru că în cei 5 ani, din totalul de 7, am reuşit să atragem doar 5% din banii europeni alocaţi, adică circa un miliard din 20 de miliarde de euro. Pentru că, începând cu acest an, Banca Naţională şi Ministerul Finanţelor trebuie să înceapă rambursarea ratelor primite de la FMI, adică trebuie să dăm înapoi 2 miliarde, dublu cât a atras România în cei 5 ani de zile de la UE. Pentru că, incredibil, dar în ianuarie 2012, nu a fost atras niciun euro din fondurile structurale în România. Ca şi cum acestea nu ar fi de ajuns, gradul de absorbţie trebuie să crească vertiginos până în 2013, pentru a evita dezangajarea automată a fondurilor alocate anilor 2010 şi 2011. Însă, cu actuala rată de absorbţie, nu doar că perspectivele sunt sumbre pentru actualul cadru bugetar, dar ţara noastră riscă să primească mai puţini bani de la UE inclusiv în viitorul exerciţiu financiar, pentru că, iată, dovedeşte că nu ştie să-i cheltuie corespunzător", a susţinut semnatarul scrisorii deschise.
Victor Ponta spune că aceste probleme "reprezintă doar vârful icebergului, dar sunt suficiente pentru a atrage un puternic semnal de alarmă cu privire la problemele, repet, sistemice, care gripează întreg mecanismul de absorbţie".
"Neregulile, ignorate de actualul regim, au atras atenţia Comisiei Europene asupra modului în care banii comunitari sunt gestionaţi de România, iar Executivul european ne arată din ce în ce mai hotărât că nu mai poate tolera situaţia actuală. Domnilor guvernanţi, vă cer să trataţi aceste avertismente cât se poate de serios. România nu-şi mai permite să peticească deficienţele majore care ameninţă întreg sistemul de absorbţie. Chiar dacă, cel mai probabil, începând cu sfârşitul acestui an, nu veţi mai fi la guvernare, aveţi obligaţia să implementaţi de urgenţă modificări structurale radicale. Ca prime măsuri, dincolo de revenirea la un sistem de salarizare specială pentru cei care lucrează în sistem, consider că este nevoie de un Pact Strategic la nivel politic, care să prevadă ca obiectiv fundamental al României până în 2013 (dar şi pentru perioada 2014-2020) creşterea capacităţii de absorbţie a fondurilor europene", se arată în scrisoarea deschisă.
Potrivit acestuia, USL propune, de asemenea, generalizarea sistemului SEAP pentru achiziţiile publice, în aşa fel încât să fie atacate concomitent problema corupţiei, problema cheltuielilor publice nejustificate şi decuplarea clientelei politice de partidul de guvernare.
"Cerem, totodată, legislaţie unică privind achiziţiile publice, în acord cu exigenţele UE, crearea unui corp de audit unic, precum şi crearea unui corp de contestaţie unic şi experimentat. Nu în ultimul rând, vrem responsabilizarea factorului politic prin declaraţii naţionale de management, semnate la nivel ministerial. În cazul în care oficialităţile europene constată nereguli, cel responsabil să fie chemat în Parlamentul României pentru acordarea unui vot de încredere. Am speranţa că, poate în al doisprezecelea ceas, veţi lăsa deoparte interesele politice şi veţi conştientiza că aveţi obligaţia să asiguraţi un viitor sigur şi durabil României chiar şi în condiţiile în care nu veţi mai fi la guvernare", conchide preşedintele PSD.

Articole înrudite