17 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Agenţii economici estimează că, la finele primului trimestru al acestui an, numărul mediu de salariaţi va ajunge la circa 1,195 milioane persoane, cu circa 4,7% mai puţini comparativ cu perioada similară a anului anterior, conform unui sondaj realizat de Comisia Naţională de Prognoză.
În opinia agenţilor economici, trendul descendent al disponibilizărilor forţei de muncă din sectorul industrial manifestat pe parcursul anului anterior va continua şi anul acesta, dar cu o dinamică în continuă scădere.
În ultimul trimestru al anului 2010, s-a înregistrat o scădere de circa 88.000 persoane a salariaţilor din industrie, ceea ce reprezintă o reducere cu 6,8% comparativ cu trimestrul IV din 2009.
La nivelul anului 2010 s-a înregistrat o scădere a numărului de salariaţi de 10,5%. Ramurile cu cea mai mare reducere de personal au fost tipărirea şi reproducerea pe suporţi a înregistrărilor (24,8%), alte activităţi extractive (23,1%), repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor (22,1%) şi fabricarea altor mijloace de transport (21,3%). Singurele ramuri care au înregistrat la nivelul anului creşteri ale numărului de salariaţi au fost fabricarea produselor din tutun (13,3%), deşi nivelul producţiei acestei ramuri s-a redus s-a redus cu 19%, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor (2,4%) şi extracţia minereurilor metalifere (0,3%)
De asemenea, agenţii economici se aşteaptă ca, în primul trimestru, costul unitar real cu forţa de muncă să înregistreze o creştere cu 6,8% comparativ cu trimestrul anterior şi o scădere cu circa 5,2% faţă de trimestrul similar din 2010.
Costul unitar real cu forţa de muncă în industrie a înregistrat în anul 2010 o scădere cu 12,1% faţă de anul anterior datorită dinamicii reduse a câştigului brut real de 2,8%, în timp ce productivitatea muncii în această perioadă a cunoscut o majorare substanţială.
În ceea ce priveşte productivitatea muncii, agenţii economici estimează pentru trimestrul I 2011, comparativ cu trimestrul anterior, o scădere de circa 5,4%, din cauza unei reduceri mai ample pentru volumul producţiei industriale comparativ cu disponibilizările forţei de muncă din industrie. Comparativ cu trimestrul I 2010, se aşteaptă o creştere a productivităţii muncii cu 11,7%
În concordanţă cu evoluţiile producţiei industriale şi efectivului de salariaţi din industrie, productivitatea muncii a înregistrat la nivelul anului 2010 o creştere cu 17% faţă de anul 2009.

Articole înrudite