13 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Bulgaria aşteaptă să reducem taxele de trecere a podului între Giurgiu şi Ruse
Bulgaria aşteaptă să reducem taxele de trecere a podului între Giurgiu şi Ruse
Reducerea taxelor de traversare a singurului pod peste Dunăre care leagă România de Bulgaria întreprinsă unilateral de Bulgaria corespunde total intereselor colegilor noştri din judeţul Giurgiu şi aştept ca în scurt timp şi partea română să ia o asemenea decizie, a declarat pentru Agerpres prefectul judeţului bulgar Ruse, Plamen Stoilov.
În cadrul şedinţei sale de miercuri, guvernul bulgar a aprobat propunerea ca taxa pentru trecerea podului să fie redusă pentru autoturisme de la 6 la 2 euro şi pentru microbuze cu până la 23 de locuri - de la 12 euro la 6 euro. Urmează să fie analizate posibilităţile pentru reducerea taxelor şi în cazul autobuzelor şi camioanelor. Reducerea se va aplica numai în cazul maşinilor care traversează podul venind din Bulgaria spre România, taxele în cealaltă direcţie rămânând neschimbate deoarece partea română nu a fost de acord cu reducerea lor.
Stoilov a mai spus că podul are nevoie de o renovare completă deoarece se află într-o stare jalnică. Podul nu a fost renovat timp de 50 ani şi cele două ţări trebuie să ajungă la un acord cât mai repede pentru renovarea lui, deoarece în momentul de faţă fiecare parte nu face decât să umple gropile de pe carosibil. Ca să fie obţinută o finanţare europeană, trebuie să existe un proiect de renovare, iar până acum nu există niciun asemenea proiect, a spus Stoilov. În opinia sa anul 2014 este termenul limită pentru realizarea renovării podului. Construcţia trebuie nu numai să fie reparată, ci şi să fie modernizată prin construirea unor trotuare şi a unor piste pentru biciclişti, crede Stoilov.
„Aşteptăm ca la un moment dat şi România să adopte o decizie pentru reducerea taxelor de traversare a podului”, a spus pentru Agerpres Vesela Cerneva, purtător de cuvânt al Ministerului bulgar al afacerilor externe. În opinia dnei Cerneva, faptul că nu s-a ajuns la un acord de reducere simultană a taxelor de pod nu poate afecta relaţiile bune între România şi Bulgaria.
Reducerea taxelor va stimula schimburile economice şi turismul între România şi Bulgaria, crede omul de afaceri din Ruse Emilian Enev. Taxele de traversare a podului reprezintă o piedică inutilă în apropierea celor două ţări. Sper că şi România va reduce taxele deoarece într-o perspectivă mai lungă beneficiile unei asemenea măsuri sunt mai mari decât eventualele pierderi.
Ministrul bulgar al dezvoltării regionale Rosen Plevneliev a anunţat miercuri că măsura va duce la pierderi de circa 1,5 milioane de euro pentru bugetul de stat, care însă vor fi compensate prin creşterea traficului şi prin numărul mai mare de turişti români care vor vizita Bulgaria. Sperăm că diminuarea taxelor va contribui la integrarea mai strânsă a regiunilor Ruse şi Giurgiu, a mai spus Plenveliev.
Duminică, ministrul bulgar al afacerilor externe Nikolai Mladenov a declarat că ţara sa are în vedere reducerea taxelor. Mladenov, care înainte de a deveni ministru a organizat o amplă campanie pentru renunţarea la aceste taxe, inclusiv un marş ciclist între Ruse şi Giurgiu, a spus că, din păcate, măsura va fi aplicată unilateral doar de Bulgaria, pentru că până în prezent partea română nu a manifestat o astfel de dorinţă.
Într-un interviu acordat Agerpres în ianuarie, Nikolai Mladenov a declarat că Bulgaria doreşte ca taxa de pod între Giurgiu şi Ruse să fie eliminată simultan de partea bulgară şi de cea română. El a promis atunci că „foarte curând problema va fi rezolvată în mod pozitiv”.


Articole înrudite