27 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care vorbeşte despre problemele aflate pe agenda politică. Dan Voiculescu susţine că o nouă suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu este "posibilă" şi "legitimă". În opinia sa, Băsescu "se bazează în tot ce face pe ameninţări, presiuni şi şantaj". Românii s-au săturat de ezitări, spune Voiculescu, potrivit căruia, după 29 iulie, România s-a schimbat ireversibil.

- Domnule Voiculescu în luna mai, după instalarea Guvernului Ponta, aţi declarat public că Traian Băsescu va fi suspendat din funcţie. Domnul preşedinte Băsescu a fost suspendat, dar nu a fost demis şi s-a întors la Cotroceni. Ce credeţi că urmează?
Dan Voiculescu: Înainte de toate, trebuie să fac o precizare esenţială: Traian Băsescu a fost demis. În România reală, nu în cea fictivă, 8,4 milioane de voturi reprezintă aproximativ 60% din total. Aşadar, domnul Băsescu este demis. Întoarcerea sa episodică la Cotroceni reprezintă o anomalie, un eşec al democraţiei. 6, 7 sau 9 oameni nu pot decide împotriva a 60% dintre români. Eu cred că această anomalie va fi, curând, îndepărtată.

- Concret, cum se poate îndepărta?
Cu mijloace democratice, legale şi constituţionale. Votul a 7,4 milioane de români nu poate fi ignorat. Nu putem privi în cealaltă parte. Nu putem să ne prefacem că nu s-a întâmplat. După 29 iulie 2012, România s-a schimbat ireversibil. Cei care nu înţeleg această realitate, pierd legătura cu naţiunea. Rezultatul referendumului în care 87% dintre votanţi au ales să îl demită pe Traian Băsescu oferă doar două variante: fie respectăm voinţa naţiunii şi îl demitem, fie sfidăm voinţa naţiunii şi îl tolerăm pe Traian Băsescu. Eu nu cred că ne permitem să sfidăm democraţia. Românii s-au săturat de ezitări. Avem nevoie de respectarea cu fermitate a voinţei naţiunii.

- Aşadar, consideraţi că ar fi posibilă o nouă suspendare?
O consider posibilă şi legitimă. Românii doresc demiterea lui Traian Băsescu, iar articolul 95 din Constituţie permite fără nicio problemă declanşarea unei noi proceduri de suspendare. Însă, dacă se va mai iniţia o asemenea procedură, ar fi recomandabil să se desfăşoare la sfârşitul lui octombrie, începutul lui noiembrie, astfel încât referendumul pentru demitere să poată fi organizat în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare, din respect pentru cetăţeni şi din raţiuni economice.

- Dar nu credeţi că reacţiile internaţionale vor fi extrem de critice?
Eu sunt convins că niciun lider democratic nu îşi va permite să critice un demers absolut constituţional, care este deja validat de votul a opt milioane de români. În iulie, unii lideri externi mai aveau justificarea că nu ştiau că procedura suspendării este prevăzută de Constituţie sau îşi imaginau că preacinstitul preşedinte Băsescu este hărţuit de o minoritate. În prezent, după votul masiv din 29 iulie şi după dezbaterile din ultima perioadă, orice astfel de interpretare este exclusă. Iar dacă, totuşi, vor mai apărea astfel de atitudini, autorităţile române trebuie să reacţioneze foarte ferm pentru a apăra demnitatea naţională şi pentru a transmite că România nu îşi negociază suveranitatea.

- Credeţi că românii îşi mai doresc o nouă suspendare? Nu au obosit de atâtea dispute?
Sunt convins că au obosit. Acesta este unul dintre motivele pentru care cred că, în acest an, ar mai trebui să îi chemăm la vot o singură dată. Dar nu uitaţi că de opt ani românii sunt hărţuiţi, ameninţaţi, sfidaţi. Tocmai pentru că au obosit de atâta scandal şi ură, românii vor să îl demită pe Traian Băsescu.

- Dar USL mai vrea o nouă suspendare? Demersurile din ultima perioadă dovedesc că, în ciuda unor declaraţii anterioare, USL se pregăteşte de coabitare cu Traian Băsescu.
Sincer, pentru mine este astăzi mai puţin relevant ce va decide USL. Anul acesta, în iunie, eu am demisionat din Parlament şi realitatea este, dincolo de dezinformările propagandei PDL, că am decis să nu mă implic în deciziile USL. Dacă USL va coabita sau nu cu Traian Băsescu, este, fără îndoială, responsabilitatea conducerii USL. Eu spun doar că românii s-au exprimat ferm în sensul demiterii lui Traian Băsescu şi aşteaptă şi de la clasa politică o fermitate similară.

- În opinia dumneavoastră, ar fi trebuit ca parlamentarii USL să boicoteze citirea deciziei Curţii Constituţionale în Parlament?
În opinia mea, orice opţiune era mai bună decât o serie de contradicţii şi ezitări. Fie se prezentau de la început, fie asumau un boicot pentru o perioadă determinată, în semn de solidaritate cu voinţa naţiunii. Ezitările fac rău USL, dar, repet, eu am decis să nu mă implic.

- Totuşi, domnule Voiculescu, vă place sau nu, USL vă poartă amprenta. Aţi fost primul care a propus public o alianţă social-liberală, în ianuarie 2010. Aţi insistat constant pentru realizarea acestei construcţii, chiar şi atunci când liderii PSD şi PNL erau foarte rezervaţi pe acest subiect. Aşadar, legătura dintre dumneavoastră şi USL rămâne foarte puternică.
Este adevărat, am susţinut deschis necesitatea înfiinţării USL pentru că am înţeles, din timp, că doar o asemenea alianţă ar putea rezista regimului Băsescu. Dar, astăzi, USL nu este responsabilitatea mea, USL şi-a luat examenul de maturitate la alegerile locale şi va avea responsabilitatea propriilor decizii, inclusiv pe cea a unei eventuale coabitări cu Traian Băsescu.

- Dar excludeţi posibilitatea ca Traian Băsescu, revenit la Cotroceni, să se schimbe, să fie un alt tip de preşedinte?
Traian Băsescu se bazează în tot ce face pe ameninţări şi presiuni. Nu cred că se mai poate schimba. El caută tot timpul motive de scandal, iar dacă nu le găseşte le inventează. Acum este foarte speriat, ştie cât de fragilă este poziţia sa. Iar frica îl face şi mai agresiv, îl predispune la abuzuri mai mari. Aveţi dovada în ultima perioadă în care a renunţat să mai salveze aparenţele. A ameninţat explicit în conferinţe de presă, iar structurile pe care le controlează s-au conformat disciplinat. În continuare, va încerca să se răzbune pe cei care l-au suspendat. Vor începe diversiuni media, presiuni instituţionale ... Cred că eu sunt printre primii vizaţi şi sunt convins că în următoarea perioadă vor apărea din nou atacuri susţinute de propaganda preşedintelui. Dar, după atâţia ani, Traian Băsescu ar trebui să înţeleagă că pe mine nu mă poate intimida, că mie nu mi-e frică. Însă, veţi vedea, va încerca cu orice mijloace să destabilizeze USL, să reia guvernarea, să organizeze alegerile.

- Şi credeţi că va reuşi?
Dacă ar acţiona corect, în limita legii, nu ar reuşi. Dar Traian Băsescu nu are astfel de limite. Avem exemple foarte recente, cu persoane aflate în funcţii de mare responsabilitate care s-au dovedit a fi foarte vulnerabile şi care şi-au schimbat radical opiniile în doar câteva zile. Îl cunosc de multă vreme pe Traian Băsescu, ştiu cum procedează. În 2006, când a înţeles că nu mă poate controla, mi-a apărut un dosar la CNSAS, după ce anterior Colegiul stabilise în două rânduri că nu exista nicio suspiciune de colaborare cu Securitatea. A urmat o decizie controversată a CNSAS, chiar ilegală - dar acest lucru se va tranşa în justiţie - cu trei voturi ''pentru'' şi trei voturi ''contra'' şi un lung proces la finalul căruia toate acuzaţiile ce mi-au fost aduse au fost infirmate, cu excepţia unei comunicări adresate directorului întreprinderii de comerţ exterior, o formalitate legală înainte de 1989. Este un exemplu care demonstrează că regimul Băsescu nu se împiedică de lege sau de dovezi obiective. În următoarele trei luni va încerca, prin orice mijloace, cu toate resursele pe care le controlează, să destructureze USL, în primul rând în plan parlamentar.

- Aşadar, consideraţi că este un conflict care se va purta până la eliminarea adversarului, de tipul "ori, ori", ori Traian Băsescu, ori USL?
Nu. Nu este un conflict între USL şi Traian Băsescu, ci între români şi Traian Băsescu, între democraţie şi Traian Băsescu, între normalitate şi Traian Băsescu, între speranţă şi Traian Băsescu. În acest conflict, USL poate şi trebuie să fie de partea românilor, a democraţiei, a normalităţii, a speranţei. Eu consider că, după rezultatul referendumului din 29 iulie, o suspendare urmată de demiterea preşedintelui ilegitim este vitală pentru democraţia din România, este esenţială, pentru ca cetăţenii români să îşi păstreze încrederea în votul liber exprimat şi în instituţiile democratice.

Articole înrudite