13 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Liderul PSD Victor Ponta susţine că România "şi-a alienat" relaţiile economice cu Germania, Italia şi Franţa şi are "o atitudine sinucigaşă" în raport cu ţări precum China, Rusia, India, opinând că politica externă a preşedintelui Băsescu, "în care stăm doar cu mâna întinsă", nu este un avantaj. Victor Ponta a apreciat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, la Iaşi, că relaţiile cu ţări puternice din punct de vedere economic vor trebuie refăcute sau construite.
"România şi-a alienat total o relaţie economică importantă cu Franţa, Germania şi Italia şi prin Băsescu are o atitudine sinucigaşă în relaţiile cu China, Rusia, India şi Brazilia. (...) Când USL va fi la putere, va trebui să refacem aceste relaţii cu ţări precum Franţa, Italia şi Germania sau să construim o relaţie cu China, Rusia, India sau Brazilia. Politica externă a domnului Băsescu, în care stăm doar cu mâna întinsă, nu e un avantaj", a spus Ponta. Liderul social-democrat a susţinut că Traian Băsescu aplică principiul "după noi potopul" şi că actuala putere va mai face câteva împrumuturi, cu gândul că "vor veni fraierii ăştia de la USL să plătească".
"O să mai facă nişte împrumuturi până în 2012. Încep toate scadenţele la împrumuturi, care vin în 2013, 2014 şi 2015, când nu vor mai fi ei la putere. Lasă că vor veni fraierii ăştia de la USL să plătească. Suntem într-o atitudine jenantă cu FMI. Ne mai dau câteva miliarde, noi ne facem că rezolvăm câte ceva, dar de fapt nu respectăm nicio ţintă. Tot auzim din patru în patru zile că suntem într-o mare creştere economică, dar de fiecare dată ne mai trebuie nişte miliarde împrumut", a spus Victor Ponta. Preşedintele PSD a afirmat că şeful statului a fost prezent recent la lucrările Consiliului European, angajând România să participe la programul financiar european, dar fără a oferi înainte vreo informaţie pe plan intern.
"N-a informat pe nimeni, habar nu are nici el în ce calitate a fost acolo şi s-a angajat în numele României. Din 2014 nu va mai fi preşedinte. El termină banii de la FMI, apoi oricum pleacă din funcţie şi rămân Antonescu şi Ponta să vadă ce fac cu românii. Din punctul ăsta de vedere, sunt extrem de îngrijorat", a afirmat liderul social-democrat.

Articole înrudite