25 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Proiect de 10 milioane de euro pentru reabilitarea şi modernizarea birourilor vamale de frontieră de pe graniţa România-Moldova
Proiect de 10 milioane de euro pentru reabilitarea şi modernizarea birourilor vamale de frontieră de pe graniţa România-Moldova

Birourile vamale de frontieră de pe graniţa România-Moldova vor fi reabilitate şi modernizare prin intermediul unui proiect finanţat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operaţional Comun România- Republica Moldova, potrivit unui comunicat de presă al Direcţiei Generale a Vămilor, informează Agerpres.
Conform documentului, în data de 18 decembrie 2019, a avut loc la Sculeni, Republica Moldova, prima conferinţă de presă din cadrul Proiectului "Reabilitarea şi modernizarea birourilor vamale de frontieră de pe graniţa România-Moldova, respectiv birourile vamale Albiţa-Leuşeni, Sculeni-Sculeni şi Giurgiuleşti-Giurgiuleşti".
Proiectul îşi propune creşterea eficienţei structurilor de control care asigură siguranţa şi securitatea cetăţenilor, respectiv a structurilor vamale, poliţiei, poliţiei de frontieră şi serviciilor cu atribuţii de combatere a criminalităţii organizate transfrontaliere.
Birourile vamale Albiţa, Sculeni şi Giurgiuleşti reprezintă puncte strategice de trecere a frontierei România-Moldova, îndeplinind un rol important în ceea ce priveşte politica de securitate a UE.
Proiectul are o perioadă de implementare de 36 luni (începând cu luna iunie 2019), cu o valoare totală de 10 milioane de euro şi este finanţat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operaţional Comun România-Republica Moldova.
La conferinţa de presă au participat reprezentanţi ai Serviciului Vamal al Republicii Moldova, ai Ambasadei României în Republica Moldova, ai Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală din România , precum şi ai Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Iaşi şi ai Direcţiei Regionale Vamale Iaşi.
Proiectul urmăreşte creşterea eficienţei instituţionale şi operaţionale a birourilor vamale, pe de o parte, prin modernizarea infrastructurii, pentru fluidizarea traficului legal de mărfuri şi persoane, iar pe de altă parte, pentru instruirea lucrătorilor vamali, prin utilizarea adecvată a tehnologiei de control.
Instituţia menţionează că sunt implicate structuri centrale şi locale din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi din cadrul Serviciului Vamal al Republicii Moldova, beneficiarii finali fiind 347 de lucrători vamali ce vor fi instruiţi pentru utilizarea echipamentului de control nedistructiv care îşi desfăşoară activitatea în cele trei puncte vamale ce vor fi modernizate în urma implementării proiectului (Albiţa-Leuşeni, Sculeni-Sculeni, Giurgiuleşti-Giurgiuleşti), precum şi peste 2 milioane de autovehicule care trec anual frontiera prin cele 3 puncte vamale.


Articole înrudite