27 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
România, 44 de ani de la cutremurul din 1977
România, 44 de ani de la cutremurul din 1977

Senatorul Marius Marinescu a povestit, în exclusivitate pentru DC NEWS, cum s-a trăit cutremurul din 1977 pe viu. Acesta era, la vremea aceea, militar şi a intervenit chiar la salvarea victimelor de sub grămezile de moloz.

"Cutremurul din 77 s-a produs la ora 21:22. Se auzea un vuiet extraordinar, multă lume ţipa, era panică. Şoseaua se ondula ca valurile mării, iar blocurile înalte se îndoiau ca nişte copaci bătuţi de un vânt puternic. Se auzea zgomotul geamurile sparte. Asta era atmosfera, de groază, în cele 56 de secunde cât a durat cutremurul", a povestit Marius Marinescu, la 44 de ani de la producerea cutremurului de 7,2 pe scara Richter.

Zgomote similare cu bombardamentul din 1944! "Oamenii îmi spuneau că tot ce au auzit era ca la bombardamentul din 4 aprilie 1944. Era aceeaşi panică generală. Oamenii au ieşit pe stradă de teamă atunci, să nu mai fie şi alte replici ale cutremurului", a spus Marinescu, care era militar la acea vreme şi a fost detaşat să intervină, alături de unitatea sa, la blocul OD16 din cartierul Militari, un bloc de 9 etaje prăbuşit complet. "A fost ca la piesele de domino, căzuseră planşeele unul peste altul", a declarat senatorul.

Avertisment pentru bucureşteni, în caz de un nou cutremur! "Acum, conform expertizelor făcute, sunt 350 de clădiri, aproximativ, cu risc de seismicitate unu, care ar putea oricând să se prăbuşească, la un cutremur mare. Dar nu numai acestea, atenţie. Toate cele 2.400 de clădiri expertizate în Bucureşti trebuiesc consolidate. Bucureştiul are însă vreo 18.000 de clădiri şi mai mult de jumătate sunt construite înainte de 1977. La cutremurul de atunci au murit circa 1.600 de oameni şi s-au prăbuşit 33 de blocuri. Toate blocurile de după 1977 rezistă la un cutremur de peste 8 pe Richter, iar Casa Poporului, spre exemplu, până la 9 pe Richter", a mai spus Marius Marinescu.


Articole înrudite