27 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
România ar putea atinge anul acesta o producţie de cereale de circa 18-19 milioane de tone, dacă totul va merge bine în perioada următoare, a declarat, luni, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu, la o conferinţa pe teme de agricultură.
"Din estimările pe care le avem la dispoziţie, cred că vom avea un an bun, dacă nu foarte bun pentru agricultură, iar producţia de cereale va fi probabil undeva la 18-19 milioane de tone grâu şi porumb. (...) Sperăm ca în acest an să avem o producţie agricolă bună, dar până nu vedem producţia în hambare, nu putem vorbi decât de estimări şi de speranţe", a precizat Irimescu.
Acesta consideră că ar trebui încurajat sectorul zootehnic, astfel încât cerealele obţinute să fie utilizate eficient.
"Cred că ar fi foarte important să încurajăm sectorul zootehnic ca producţie primară, astfel încât să nu mai exportăm cereale, iar acestea să fie utilizate eficient. În 2011 am fost al cincilea exportator european de cereale şi eu nu sunt foarte încântat de această ipostază", a explicat Irimescu.
Agricultorii români au afirmat că pierderile înregistrate anul trecut din cauza secetei la producţia de cereale din România s-au ridicat la 2,5 - 3 miliarde de euro, producţiile medii la hectar fiind în scădere cu 50% la floarea soarelui şi cu 80% la porumb faţă de anul 2011.
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), în 2011, producţia de cereale a crescut cu peste 24%, până la 20,7 milioane tone, România cultivând cu preponderenţă porumb boabe (49,8%), respectiv grâu (36,8%) din suprafaţa totală cultivată cu cereale pentru boabe. România a obţinut în 2011 o producţie de porumb de 11,6 milioane tone, de pe o suprafaţă de 2,613 milioane hectare, situându-se pe primul loc din Uniunea Europeană (UE), după suprafaţa cultivată şi pe locul doi la producţie, după Franţa, din cauza unui randament inferior. Randamentul la porumb realizat anul trecut în România, de 4.464 kg/ha, a fost însă cel mai mic înregistrat în statele membre.
În 2012, situaţia a fost mult mai tragică din cauza secetei, randamentul la porumb înjumătăţindu-se la 2.043 kg/ha, iar producţia totală situându-se la numai 5,473 milioane tone. În ceea ce priveşte recolta de grâu, dacă în 2011 s-au obţinut peste 7,103 milioane de tone, de pe 1,928 milioane hectare cultivate, deşi în piaţă se vorbea de o producţie mult mai mare, dar nedeclarată, anul trecut a atins în jur de 4,99 milioane de tone, sub media ultimilor trei ani, de 5,3 milioane tone. Evoluţia agriculturii româneşti în 2012 a fost comparată cu cea din 2011, an în care România a obţinut recolte-record, mult peste mediile anuale.
Datele statistice arată că seceta de anul trecut a adus economiei pierderi de peste patru miliarde de euro. Rezultatele record din 2011, de peste 19 miliarde de euro, din agricultura locală au contribuit la o creşterea economică de 2,5% în 2011.


Articole înrudite