25 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
România ar putea scăpa de procedura de infringement a CE privind cuştile pentru găini
România ar putea scăpa de procedura de infringement a CE privind cuştile pentru găini
România ar putea fi singura din cele 13 ţări atenţionate de Comisia Europeană în legătură cu interzicerea cuştilor neîmbunătăţite pentru găinile ouătoare faţă de care Bruxellesul va renunţa la continuarea procedurii de infringement (încălcarea dreptului comunitar).
Comisia Europeană a transmis la sfârşitul lunii ianuarie notificări oficiale prin care invita 13 state membre, printre care şi România, să pună în aplicare interdicţia privind cuştile neîmbunătăţite pentru găini ouătoare, care a intrat în vigoare la începutul acestui an. Statele vizate - Belgia, Bulgaria, Grecia, Spania, Franţa, Italia, Cipru, Letonia, Ungaria, Olanda, Polonia, Portugalia şi România - au avut la dispoziţie două luni pentru a răspunde notificării Bruxellesului. În cazul în care acestea nu reacţionează în mod satisfăcător, Comisia Europeană va trece la următoarea etapă a procedurii de infringement, cea a avizului motivat.
Din informaţiile transmise până în prezent Comisiei Europene de către cele 13 ţări vizate, datele provenite de la autorităţile de la Bucureşti arată că România respectă prevederile Directivei europene 74/1999, a precizat luni, pentru Agerpres, Frederic Vincent, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru sănătate şi protecţia consumatorilor, John Dalli. El a explicat că România este singura din respectivele ţări care a transmis informaţii ce atestă conformarea la cerinţele comunitare.
Frederic Vincent a precizat că Executivul UE analizează în prezent aceste date, dar că, în forma în care au fost trimise de România, ele par a indica faptul că Bucureştiul respectă cerinţele Comisiei. „Însă acest lucru trebuie confirmat” în urma analizării datelor de către CE, a adăugat el, precizând că Bruxellesul va anunţa până la vară care vor fi ţările vizate de continuarea procedurii de încălcare a dreptului comunitar. Dacă vor fi anunţate doar 12 ţări, înseamnă că România şi-a îndeplinit obligaţiile, a subliniat Frederic Vincent.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat la 26 martie că pe teritoriul României nu mai există exploataţii comerciale cu găini ouătoare în cuşti neîmbunătăţite.
Decizia politică de a interzice cuştile neîmbunătăţite a fost luată în 1999. Statele membre au avut la dispoziţie doisprezece ani pentru a asigura o trecere fără dificultăţi la noul sistem şi pentru a pune în aplicare directiva. Cu toate acestea, până la sfârşitul anului trecut, în ciuda apelurilor repetate lansate de către Comisie, cele 13 state membre menţionate nu se conformaseră în mod corespunzător legislaţiei UE.
Directiva europeană 74/1999 prevede că, de la 1 ianuarie 2012, toate găinile ouătoare trebuie să fie ţinute în cuşti 'îmbunătăţite', cu spaţii suplimentare pentru cuibare, locuri de scormonit şi stinghii, sau în sisteme alternative. Conform directivei, cuştile pot fi utilizate numai dacă fiecare găină dispune de cel puţin 750 cm2, de cuibar, de aşternuturi de paie, de stinghii şi dispozitive de scurtare a ghearelor, care să permită găinilor să-şi satisfacă nevoile biologice şi comportamentale.
Potrivit Comisiei Europene, nerespectarea de către statele membre a obligaţiilor legale nu numai că afectează bunăstarea animalelor, dar poate duce, de asemenea, la distorsiuni ale pieţei şi la concurenţă neloială. Statele membre care permit încă utilizarea cuştilor neîmbunătăţite creează un dezavantaj pentru fermele care au investit pentru a se conforma noilor măsuri, atrage atenţia executivul european.


Articole înrudite