28 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
România are nevoie de o politică antifraudă
România are nevoie de o politică antifraudă
Frauda din banii publici pare fără sfârşit. Curtea de Conturi, instituţie responsabilă cu controlul resurselor financiare ale statului, descoperă anual nereguli în modul de cheltuire a banilor publici care aduc statului prejudicii de ordinul milioanelor de euro.
Reprezentanţii Curţii de Conturi au luat în vizor mai multe companii naţionale la care au găsit nenumărate nereguli în urma controalelor. Între acestea, Loteria România, dar şi companiile din transporturi.
“În cheltuirea banului public tentaţia este foarte mare, foarte mulţi funcţionari publici tind să cheltuiască şi să nesocotească banii pe care îi au la dispoziţie în cadrul bugetelor pe care le au. Aş putea să vă dau exemplu de entităţi unde s-au găsit mari nereguli, cum ar fi CN Loteria Română, unde anul trecut am desfăşurat o misiune de audit unde s-au identificat multiple nereguli. Au mai fost constatate nereguli şi la alte entităţi, diverse companii naţionale, la Agenţia Naţională pentru Restituirea Proprietăţii”, declară Marius Vorniceanu, consilier de conturi la Curtea de Conturi a României, pentru The money Channel.
Reprezentantul Curţii de Conturi a vorbit şi despre cele mai întâlnite nereguli în modul de cheltuire al fondurilor statului: “Nesocotirea fondurilor pe care îi au la dispoziţie, majorarea preţurilor licitaţiei, care conduc la risipa de bani publici, fraude pur şi simplu fraude de gestiune.
La rândul său, preşedintele Institutului Auditorilor Interni la nivel global, Richard Chambers, spune că în ceea ce priveşte administrarea banilor din bugetul statului România se confruntă cu aceleaşi probleme ca oricare altă ţară. Şeful Institutului Auditorilor Interni le-a dat autorităţilor române şi câteva soluţii pentru a preveni cauzele de fraudă din bani publici: “Nu sunt convins că frauda va dispărea vreodată din nicio ţară şi din niciun tip de sistem. Dar cred că principalul lucru care ar trebui să se întâmple este să existe o atitudine fermă a decidenţilor de vârf, începând cu oficialii de rang înalt şi cu Guvernul, care trebuie să pună piciorul în prag şi să spună clar: frauda şi corupţia nu vor fi tolerate!”.
Richard Chambers este considerat un Bill Gates al auditului. Prezent într-o conferinţă de presă la Bucureşti, el a predat şi câteva lecţii auditorilor români, teorii după care el însuşi s-a ghidat în carieră. În opinia sa, auditorii dau de fraude atunci când se aşteaptă mai puţin. Totodată, orice mică neregulă care poate părea semnificativă este capabilă să creeze valuri mari. De asemenea, România are nevoie de o politică împotriva fraudelor, iar societatea trebuie să dezvolte un nivel cât mai înalt de intoleranţă faţă de furtul din bani publici.


Articole înrudite