05 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Românii nu au suficiente cunoştinţe despre măsurile de siguranţă şi comportamentul în caz de incendiu
Românii nu au suficiente cunoştinţe despre măsurile de siguranţă şi comportamentul în caz de incendiu

Un studiu pe tema siguranţei în caz de incendiu arată că 27% dintre respondenţi au ignorat o alarmă de incendiu într-un spaţiu public, considerând că este una falsă, iar acest fapt schimbă comportamentul oamenilor care nu mai reacţionează în caz de nevoie, a declarat miercuri Mihai Brana, reprezentant al Honeywell Life Safety România, iniţiatorul sondajului amintit.
Potrivit studiului, locuitorii din Bucureşti şi alte zone urbane nu au suficiente cunoştinţe despre măsurile de siguranţă şi comportamentul pe care ar trebui să îl aibă în caz de incendiu. "Acest studiu este o premieră şi subliniază nevoia de a continua demersurile pentru construirea unei culturi de securitate în rândul românilor şi vine în sprijinul activităţilor noastre pentru instruirea cetăţenilor în caz de incendiu", a spus Benone Gabriel Duduc, şeful Direcţiei Prevenire din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, prezent la conferinţa de prezentare a studiului. El a arătat că părăsirea clădirilor nu trebuie să se facă pe unde s-a intrat în imobil, ci pe calea de evacuare cea mai apropiată care se foloseşte pentru situaţii de urgenţă.
Pe de altă parte, studiul a mai arătat că românii din mediul urban au o bună înţelegere a modului de operare a echipamentelor de siguranţă şi ştiu unde sunt localizate ieşirile de incendiu. 91% au spus că ştiu unde se află ieşirile de urgenţă la locul de muncă, iar 62% înţeleg cum funcţionează echipamentele de siguranţă împotriva incendiilor.
În cazul unui incendiu, primul lucru pe care oamenii l-ar face ar fi să se îndrepte către ieşirile de urgenţă — 48%, ar suna la serviciul de urgenţă 112 — 20%, ar părăsi clădirea pe acelaşi drum pe care au intrat—11%, s-ar asigura că persoanele din jurul lor se îndreaptă către ieşiri—11%, ar acorda primul ajutor persoanelor în pericol — 9%, s-ar îndrepta către scări — 2% şi s-ar îndrepta către lift — 0%.
Respondenţii au recunoscut şi importanţa noilor tehnologii, aproape 90% dintre ei afirmând că un mesaj vocal de alarmă care oferă instrucţiuni clare de a părăsi clădirea, în locul unei sirene de alarmă, i-ar îndemna să evacueze clădirea mai rapid.
Peste 50% nu au participat la un exerciţiu sau simulare de incendiu în ultimii 5 ani şi aproape 90% ar evacua clădirile mai rapid dacă ar auzi un semnal vocal de alarmă.
"Concluziile studiului demonstrează clar nevoia de colaborare între producătorii de echipamente de siguranţă, proprietarii de clădiri, autorităţile responsabile de situaţiile de urgenţă, asociaţiile profesionale şi publicul larg, pentru a îmbunătăţi nivelul de conştientizare şi siguranţa publică", a mai afirmat Mihai Brana.
Cercetarea a fost realizată online, pe un eşantion de 819 respondenţi cu reşedinţa în mediul urban, cu vârste între 20 şi 50 de ani şi are o marjă de eroare de +/-3.46%.


Articole înrudite