22 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Schimbări în modul de echivalare a examenelor Cambridge English la Bacalaureat
Schimbări în modul de echivalare a examenelor Cambridge English la Bacalaureat

Elevii de clasa a XII-a care vor susţine examenul de bacalaureat în cadrul sesiunilor din 2023 şi care doresc să-şi echivaleze proba C de evaluare a competenţelor lingvistice cu un certificat Cambridge trebuie să ştie că au intervenit schimbări privind recunoaşterea şi echivalarea rezultatelor obţinute la examene cu recunoaştere internaţională pentru certificarea competenţelor lingvistice în limbi străine.

Schimbările au fost introduse prin Ordinul Ministerului Educaţiei nr. 4796 publicat în Monitorul Oficial pe data de 05 septembrie 2022, privind modificarea anexei nr. 2 la Ordinul ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 5.219/2010 privind recunoaşterea şi echivalarea rezultatelor obţinute la examene cu recunoaştere internaţională pentru certificarea competenţelor lingvistice în limbi străine şi la examene cu recunoaştere europeană pentru certificarea competenţelor digitale cu probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal, respectiv de evaluare a competenţelor digitale, din cadrul examenului de bacalaureat.

Potrivit actului normativ, candidaţii care doresc să-şi ateste un anumit nivel lingvistic printr-o certificare Cambridge English trebuie să susţină direct examenul al cărui nume include nivelul dorit. De exemplu, un elev care doreşte să-şi certifice nivelul B1 la bacalaureat se va pregăti şi va susţine examenul Cambridge B1 Preliminary la care trebuie sa obţină minim B1. Chiar dacă aceste schimbări nu modifică în niciun fel structura şi valabilitatea examenelor Cambridge, ele anulează procedura prin care elevii de clasa a XII-a îşi puteau folosi rezultatele extinse ale unor certificate cu rezultat imediat inferior celui susţinut în vederea echivalării, se arată într-un comunicat al Centrului de pregătire pentru examene Cambridge, Twinkle Star, unul dintre cele 9 centre autorizate să organizeze examene Cambridge English în România.

„În acest moment avem peste 5.200 de cursanţi în Iaşi şi 1.200 în Botoşani care au în vedere obţinerea unui certificat Cambridge English. O parte îşi doresc să-şi echivaleze bacalaureatul însă majoritatea doresc să-şi securizeze pentru viitor oportunităţile pe care deţinerea unui astfel de certificat le oferă, având în vedere că aceste certificate recunoscute la nivel internaţional sunt valabile pe viaţă”, a precizat Ruxandra Raţă-Bucevschi, manager şi fondator Twinkle Star.

Ordinul 4796 poate fi consultat AICI!


Articole înrudite