27 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Smartphone-uri de 43 milioane lei vândute online "la negru"
Smartphone-uri de 43 milioane lei vândute online "la negru"

Inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, din cadrul ANAF, au identificat o firmă cu sediul în Bucureşti, prin intermediul căreia, în perioada 2019-2021, s-au vândut online telefoane mobile de ultimă generaţie şi s-au obţinut venituri totale de aproape 43 milioane de lei, fără a fi înregistrate şi declarate.

Astfel, reprezentanţii firmei au cauzat un prejudiciu total de aproximativ 12 milioane de lei, reprezentând taxa pe valoare adăugată, impozitul pe profit şi impozitul pe veniturile microîntreprinderilor aferente. Pentru asigurarea recuperării prejudiciului cauzat bugetului de stat, inspectorii antifraudă fiscală vor sesiza organele de urmărire penală.

Vindeau telefoanele direct din portbagajul maşinii

În cadrul controalelor, inspectorii antifraudă fiscală au constatat că reprezentanţii firmei livrau personal în Bucureşti şi vindeau telefoanele direct din portbagajul maşinii. În ţară au expediat peste 17.000 de colete, cu plata ramburs, prin intermediul unor firme de curierat, cărora le-au declarat identităţi fictive. Inspectorii DGAF au constatat că nu se desfăşura nicio activitate comercială la sediul declarat, iar la aceeaşi adresă sunt înregistrate peste 500 de alte firme.

Pentru disimularea legalităţii comercializării, produsele erau livrate cu opţiunea de verificare a coletului la livrare şi erau însoţite de înscrisuri cu aparenţă de factură, cumpărătorii fiind în imposibilitatea de a beneficia de drepturile legale şi de garanţia produsului. Mai mult, firma era inactivă şi accepta plăţi doar în numerar, semne vizibile ale unor nereguli fiscale. Verificările vânzărilor online de bunuri cu livrare prin curier vor continua pentru asigurarea fiscalizării încasărilor.

Direcţia Generală Antifraudă Fiscală recomandă tuturor comercianţilor, persoane fizice sau juridice, care au realizat vânzări online, să se asigure că au achitat toate obligaţiile fiscale datorate bugetului de stat.


Articole înrudite