03 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Şoferii români îşi doresc să primească o listă cu service-urile unde să îşi poată repara maşina
Şoferii români îşi doresc să primească o listă cu service-urile unde să îşi poată repara maşina

Majoritatea şoferilor români consideră util să primească o listă cu unităţi service unde să îşi poată repara maşina, în cazul unui accident, potrivit celui mai recent studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), la solicitarea Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).
Astfel, întrebaţi dacă le-ar fi de folos, în cazul în care ar avea un accident rutier, să primească din partea asigurătorului o propunere, cu titlu informativ, cu unităţi service unde să îşi poată repara maşina, 85% dintre respondenţi au răspuns afirmativ.
Aceeaşi cercetare sociologică arată şi că majoritatea şoferilor români (56%) spun că i-ar deranja mult şi foarte mult situaţia în care costul reparaţiei efectuate într-un service ar fi cu mult mai mare în cazul în care aceasta s-ar realiza în baza poliţei RCA, faţă de cazul în care acest cost ar fi suportat din bugetul personal al unui şofer.
Atât fenomenul fraudelor, cât şi creşterile costurilor cu reparaţiile sunt factori care conduc la creşterea daunei medii RCA, care s-a mărit cu peste 8% în 2023, ajungând la valoarea de 10.750 lei. Toate daunele sunt, în final, plătite din primele de asigurări pe care toţi deţinătorii de vehicule sunt obligaţi să le plătească în baza legii.
În concluzie, acest sondaj relevă încă o dată faptul că şoferii români ştiu ce soluţii sunt necesare pentru îmbunătăţirea legislaţiei actuale privind asigurarea RCA.
Cercetarea sociologică a fost realizată în primul trimestru al acestui an, pe un eşantion reprezentativ de 1.028 respondenţi 18+ ani, care conduc un autovehicul.
Potrivit UNSAR, asigurătorii au plătit anul trecut despăgubiri record în baza poliţelor RCA, în valoare de 4,2 miliarde lei. Acestor sume li se adaugă rezerve în valoare de 2,3 miliarde lei pentru daunele avizate (RBNS), dar şi 2,35 miliarde lei aferente daunelor neavizate (IBNR).
Înfiinţată în 1994, UNSAR - Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România reprezintă 22 de companii de profil care deţin o pondere de aproximativ 90% din piaţa locală de asigurări. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federaţiei Asigurătorilor şi Reasigurătorilor Europeni - Insurance Europe.
Asigurătorii din România, membri ai UNSAR, plătesc despăgubiri de circa 5,2 milioane de euro în fiecare zi calendaristică, notează Agerpres.


Articole înrudite